МОН: Матурите не се продават от министерството

Сключихме сделката няколко дни преди изпита. И в самия ден получихме два смс-а с верните отговори от матурата, разказва репортер на Нова тв. Ако той бе зрелостник с добре скрит мобилен телефон, можеше да препише успешно и да изкара матурата. И всичко това само за 100 лева.

Как изтекоха верните отговори, след като класните стаи са запечатани, пазят се от близо 10 хиляди квестора и над 4300 камери?

„Матурите не се продават от министерството. Можеш да купиш матурата от хора, за които това е бизнес. За хората, които работят в МОН, това е отговорност”, коментира случаят зам.-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева, и твърди, че в министерството са взети изключителни мерки за сигурност.

„Колегите, които създават задачите нямат нищо общо с другите комисии. А вчера преди 8 часа, освен ние двамата с министитъра, имаше 5-6 души, включително двама представители на Министерството на вътрешните работи, които знаеха задачите. 680 училища вчера са провеждали изпитите”, добави зам.-министърът по образованието. Тя отказа да коментира по какъв начин е изтекла информацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини