Къде ще се срещнат Доналд Тръмп и Ким Чен Ун – вижте вариантите (ИНФОГРАФИКА)

Полицаи от Силистра задържаха трима мъже за извършване на незаконна иманярска дейност

Каракачанов оглави Националния комитет за честване на 1300 години от победата на кан Тервел при Константинопол

Футболен Биг Брадър заради хулиганите

Държавата отделя 25 млн. лева за извънкласни дейности в училищата

Кметовете в Шуменско с денонощни дежурства срещу пожари Заповед с мерки срещу огнени стихии

Росен Плевнелиев: Радев се държи като генерал, който още не е разбрал, че е държавен глава

Стартира електронният прием за забавачките във Варна

Град Елена с паметна плоча в алеята ва Възраждането във Варна

Григор стигна до битка с Надал

Диспечерите на летището в Барселона планират стачки през лятото

Президентът иска национален център за действия при бедствия и кризи

Фандъкова обеща мирно протичане на София Прайд

Свазиленд с ново име – еСватини

ЦСКА поиска главата на дисципа

Разсекретени документи: Осама подготвял атентати в САЩ и Европа до смъртта си

Главатарят на терористичната мрежа „Ал Кайда” Осама бен Ладен е готвил терористични атентати в САЩ и Европа до последния момент, преди да бъде унищожен от американските командоси при операцията в пакистанския град Аботабад на 2 май 2011 г. За това свидетелстват личните документи на “международния терорист номер едно”, заловени при неговото ликвидиране и оповестени от директора на националното разузнаване на САЩ по нареждане на президента Барак Обама, съобщи bTV.

В писмата до своите сподвижници лидерът на „Ал Кайда” постоянно призовавал “да съсредоточат усилията върху убийствата на американци” и отбелязвал, че не вижда друг начин да бъде променена външната политика на САЩ. В същото време той е планирал и лично е контролирал разработването на терористични операции в Европа. Така например в едно от посланията си наред с общите инструкции по осъществяване на “операции в чужбина” Бен Ладен писал за подготовката на нападение срещу “евреите в Дания”. От документа личи, че става дума за американски евреи. “Ние изпратихме там група от трима души, чиято мишена трябваше да станат американци, но връзката с тях беше изгубена”, писал той на свой сътрудник.

Заедно с това главатарят на „Ал Кайда” се обръщал към мюсюлманите по целия свят с призиви да водят “свещена война против неверниците”, на първо място срещу американците. В “Писмо до американския народ” той директно говорил за “война против Съединените щати”. За тази цел Бен Ладен дори предлагал на своите съюзници, действащи на Арабския полуостров, да постигнат примирие с правителството на Йемен, за да имат възможност да се “концентрират върху Америка”. При това той се надсмивал над “войната с тероризма”, обявена през 2001 г. от президента Джордж Буш-младши, и се удивлявал защо американските войски търсят оръжие за масово унищожение в Ирак, когато там няма такова.

В други възвания към “сунитите в Сирия”, “мюсюлманските братя в Ирак” и “моджахедите в Сомалия” той излагал примерно същите планове за създаване на ислямски халифат на обширни територии от Близкия изток и Южна Азия, каквито сега се опитва да осъществява групировката “Ислямска държава”. Кореспонденцията на Осама бен Ладен с ръководителите на движението на талибаните от декември 2010 г. потвърждава, че тесните му връзки с тях се запазвали до самото му убийство от американските “тюлени”.

Архивите на Бен Ладен разкриват, че „Ал Кайда” се е готвила широко да отбележи в медиите 10-годишнината от терористичните нападения на 11 септември 2001 г. в САЩ. За целта трябвало да бъдат изпратени редица изявления до тв канала “Ал Джазира”, които да бъдат използвани в репортажи по случай годишнината.

Сред материалите, открити в дома на Бен Ладен, имало и въпросник, използван от „Ал Кайда” при вербуване на нови ислямски бойци. При попълването на анкетния лист те трябвало да отговарят на такива въпроси: “Какви цели бихте искали да постигнете по пътя на джихада?”, “Готови ли сте са извършите самоубийствена операция?”, “С кого трябва да се свържем в случай на вашата гибел?”, “Имате ли хобита или минали увлечения?”, “Какъв е любимият ви материал: наука или литература?”, “Осъждан ли сте някога? Кога и за какво престъпление?”, “Имате ли някакви хронични или наследствени заболявания?”.

Списъкът с документи, открити в дома на Бен Ладен и публикувани от САЩ, включва стотици писма до членове на семейството и сътрудници, както и оценки за антиправителствените демонстрации в Египет, войните в Афганистан и Ирак и други тогавашни събития. Те са преведени от арабски език и показват, че лидерът на „Ал Кайда” е спазвал най-строга конспиративност, опасявал се е от спецслужбите на САЩ и е проявявал извънредна предпазливост, особено при осъществяване на контакти със своите сподвижници. Той ги призовавал да не обсъждат в интернет никакви въпроси, свързани с дейността на групировката, и да използват за тази цел само куриери. Тези изисквания важели за най-близкото обкръжение на Бен Ладен, включително за неговите жени и деца.

Правителството на САЩ публикува и списък на текстове, открити в убежището на Бен Ладен, включително доклад на американското правителство за терористичните атаки от 11 септември 2001 г., обвинения срещу заподозрени в тероризъм, книга на Ноам Чомски и десетки англоезични книги с теории на конспирацията. Сред документите са най-малко 19 статии за Франция и бележки за германската икономика.

“В интерес на американската общественост е гражданите, историците, учените и журналистите да имат възможност да прочетат и да разберат документите на Бин Ладен”, заяви Девин Нунес, председател на комисията по разузнаване на Камарата на представителите. Той определи публикуването на документите като стъпка в правилната посока и добави, че очаква да бъдат разсекретени още стотици документи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.