Бъчварова: Работим срещу трафика на хора, благодаря за акцията вчера

Работим по всички линии срещу трафик на хора. Работим вътре в страната и по границата. Поздравявам колегите за вчерашната спецакция, за да може да овладеем и неутрализираме трафикантските мрежи, които се организират много бързо. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, предаде БГНЕС.

Бъчварова подчерта, че трафикантските мрежи са основна заплаха и са основният канал, по който тече увеличеният миграционен натиск. "Ако успеем да се справим с този проблем, ще облекчим голяма част от усилията си по охрана на границата. Законодателните предложения в сферата на миграционния натиск се подготвят", каза тя.

Вътрешният министър увери, че се работи активно по темата за преодоляване на всички предизвикателства, които има в момента пред националната ни сигурност и ситуацията в Европа. "Не можем да решим проблемите, които идват от глобалните процеси и предизвикателства без съвместни усилия с останалите държави и служби. Това не отменя ангажимента ни да търсим и най-добрите национални решения", убедена е Бъчварова.

По време на Международната конференция "Укрепване на сътрудничеството между Европа, Близкия изток и Северна Африка в борбата с нарастващата заплаха от тероризъм, радикализъм и чуждестранни бойци", Бъчварова коментира, че страните от ЕС, включително и България са изправени пред една нова ситуация. Това, което трябва да направим и работим ежедневно е идентифицирането на основните рискове и проблеми и намирането на конкретни решения, допълни министърът. Според Бъчварова, глобалните предизвикателства изискват глобални решения, за да могат да бъдат решени по най-добрия начин във всички държави.

"Позицията ни е да участваме активно в европейския дебат за това какви да са конкретните мерки. Успоредно с търсенето на оперативни решения се опитваме да намерим и наши решения. Предизвикателствата, които стоят пред нас в момента не са малко и в контекста на икономическото и социално положение в страната", подчерта Румяна Бъчварова.

Тя допълни, че гарантиране на сигурността на границата е първостепенна задача. Бъчварова информира, че в понеделник предстои да се подпише тристранно споразумение между Гърция, България и Турция, но не поясни за какво.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини