Връщат „Петрол“ обратно при данъкоплатците

Държавата, чрез синдиците Ангелчев и Илиев, отбеляза важна точка в борбата си за връщане на активите на фалиралата „Корпоративна търговска банка“.

След назначаването на постоянните синдици в КТБ Росен Ангелчев и Лазар Илиев, всички очакваха от тях бързи и ефективни действия. И това е обяснимо, предвид продължилото близо десет месеца безвремие, през който период квесторите на банката и техния екип, оказа се, единствено са преоформяли негарантирани депозити в обикновени и са заличавали и малкото валидни обезпечения. А реални действия за връщане на активите въобще не бяха предприети от тях. Това тяхно поведение сега ще бъде проверявано от компетентните органи.


Тази седмица обаче, като че ли най-после е налице раздвижване и то по отношение на знаковия „Петрол“, в което дружество са потънали повече от 200 млн. евро кредити от КТБ.


Видно от публикуваните документи в Търговския регистър и от справка на сайта на Софийски градски съд, синдиците са предприели действия по налагане на запор върху акциите на „Елит Петрол“ АД в „Елит Петрол – Ловеч“ ЕАД. Нещо повече, на 20.05.2015г. запорът вече е наложен чрез частен съдебен изпълнител.


Припомняме, че чрез сложна схема, разкрита в няколко поредни публикации на „Труд“, както и напълно необезпокоявано, за няколко месеца Гриша Ганчев успя първо да овладее управлението на групата „Петрол“, после придоби собствеността, а накрая заличи чрез фиктивни прихващания и цесии част от дълговете на „Елит Петрол“ (в което са едни от най-атрактивните активи - близо 200 бензиностанции на възлови места в страната). Тук услужливо квесторите Лютов и Костадинчев, само няколко дни преди да бъдат освободени, вдигнаха залозите върху търговското предприятие на „Елит Петрол“. За финал, и вече с развързани ръце, Ганчев апортира същите тези бензиностанции в новосъздадено дъщерно дружество - „Елит Петрол – Ловеч“ ЕАД, а на 13.05.2015г. вписа и пристъпване към изпълнение върху цялото му търговско предприятие, в полза на контролираното от него „Кристъл Асет Мениджмънт“. Така, очевидно надявайки се всичко да приключи окончателно, чрез продажба по реда на Закона за особените залози, която трудно някой може да развали, Ганчев и Василев почти са докосвали мечтаните активи.
От сайта на Софийски градски съд обаче е видно, че на 19.05.2015г. съдът е допуснал поискано от синдиците обезпечение на заведен на 14.05.2015г. иск от КТБ против длъжниците „Арвен“, „Нафтекс Петрол“ и „Елит Петрол“. Така акциите в дружеството нов собственик на бензиностанциите - „Елит Петрол – Ловеч“, вече не могат да бъдат прехвърлени.


Очевидно битката в съда тепърва предстои, защото Гриша Ганчев неминуемо ще се опита да разпродаде активите „на парче“, след като вече е лишен от контрола върху акциите. Но така или иначе, твърде важен и показателен е фактът, че най-после се предприемат навременни и реални действия, както и че общественият интерес очевидно надделява – не само в действията на синдиците, но и в тези на съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи