Прокурор Иван Перпелов: Делото срещу Ахмед Муса Ахмед е разследвано обективно

Делото срещу Ахмед Муса Ахмед е разследвано обективно, събрани са всички доказателства „за” и „против” обвинението. То е обилно на конкретни свидетелски показания. Това каза извън съдебната зала апелативният прокурор по делото Иван Перпелов, предаде Фокус.

В залата прокурор Перпелов настоя Апелативният съд да потвърди мярката за неотклонение „Задържане под стража”, наложена на Муса от Пазарджишкия Окръжен съд, като изтъкна, че не са настъпили нови обстоятелства, които налагат промяна.

Не са събрани и нови доказателства, които да променят първоинстанционната мярка. За всяко едно от трите обвинения на Ахмед Муса Ахмед има обилни доказателства срещу него, каза още прокурорът. Според държавното обвинение, престъпленията на Муса са насочени към смяна на обществения строй в страната. Според свидетелските показания, той е съдействал за преминаване в ЕС на лица от Ислямска държавна. Същият е създал ядра за разпространение на екстремистка идеология.

Активно е съдействал и за издаването на книгата „Вероотстъпване”, в която има крайни ислямистки призиви към насилие. Благодарение на Муса, книгата е била издадена и разпространена в 5000 екземпляра. Муса масово е разпространявал радикалната идеология, системно е извършвал проповеди, разпространявал е конкретни символи на ислямска държава. Според показанията на свидетел 003, дейността му е била насочена към това да се направи Ислямска държава в България, каза още прокурорът. В профила му в социалната мрежа пък са били разпространявани безброй снимки на убити и въоръжени хора. Затова обвинението смята Ахмед Муса са обществено опасен. Той е бил осъждан през 2004 година за същото престъпление, има повдигнати обвинения за подобни деяния. Не напразно Муса има охрана и е под постоянно наблюдение от ДАНС, каза още прокурор Иван Перпелов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини