Местан за промените в Конституцията: Избирателите няма да ни позволят да укрепваме властта на ултранационалистите

Готови сме, отворени за разговори в полза на националния интерес, но избирателите на ДПС няма да ни дадат мандат с наши политически решения да укрепваме властта на ултранационалистите в управлението на страната. Това коментира пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от Фокус.

„Мисля, че при откриването на политическия сезон чухте много ясната позиция на ДПС. Ние не веднъж сме подкрепяли стратегически решения и на този кабинет. Доколкото конституционният проект се внася с тезата, че от успеха на реформата зависи стабилността на кабинета и пълния му мандат и някой казва на ДПС: „Подкрепете Конституцията, за да укрепите властта на фашистите в управлението”, мисля, че е сбъркал адреса”, посочи Лютви Местан.

По думите му е важно мнозинството вътре да реши в коалицията споровете, защото нямат консолидирана позиция и след това да се обърнат към опозиционните партии. „Точно вносителите трябва да ни убедят, че в името на върховенството на закона няма да го погазят. Това ще рече да ни убедят, че във всеки предложен текст може да бъде гласуван от обикновено НС, че не газим в територията на Велико НС”, поясни Местан.

Той определи като категоричен тон и експертно становище изказването на бившия конституционен съдия Георги Марков за промените в Конституцията. „По отношение на конституционносъобразността на конституционните проблеми е редно да чуем виден конституционалист като Георги Близнашки. Нерядко съм бил силно критичен към него в статута служебен премиер, но конституцоналистът Близнашки трябва да бъде чут. Мисля, че има много неясни въпроси, спорове вътре в самата коалиция, за да е на дневен ред какво би било отношението на опозиционни парти, каквато несъмнено е ДПС”, каза още лидерът на ДПС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини