Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Български студенти спечелиха международно състезание на НАСА

Отбор от 11 момчета и момичета от България спечели международното състезание на космическата агенция НАСА Space Apps Challenge за 2015 г. в категорията “Най-добро приложение на хардуер”. Българите се явиха със своя проект за умна ръкавица, която може да управлява всичко – от уреди в дома до космически кораби чрез мобилно приложение и победиха близо 1000 други проекти, съобщи Дневник.

По-голямата част от екипа са студенти във факултета по Компютърни системи и управление в Техническия университет София, който финансира проекта. Сред останалите членове на екипа са студентка по индустриален дизайн в ТУ, магистър от University of Sheffield и възпитаник на природоматематическата гомназия в Бургас.

Изработването на умната ръкавица е струвало на българските участници около 800 лв., и още толкова са трябвали за създаването на видео клип за представянето на проекта.

Проектът “Валкирия”, както е наречена умната ръкавица, представя аксесоар с многобройни приложения. Свързана с компютър или смартфон, ръкавицата позволява на потребителите да контролират електроуредите в дома от разстояние, да играят на компютърни игри, да следят различни показатели на тялото като пулс, направени стъпки, и… да управляват космически кораб. Всичко това става благодаряние на специално приложение, което обработва данните, получени през движенията на ръкавицата или чрез гласови команди.

Освен заради голямата конкуренция от близо 1000 проекти на над 13 хиляди участници от цял свят, състезанието на НАСА е предизвикателство и заради кратките срокове за подготовка на проектите. Участниците получават задачата, след което разполагат точно с 48 часа, за да я изпълнят и представят.

Първото място в състезанието дава на момчетата и момичетата от България възможност да присъстват на изстрелването на космически кораб през септември.

Членовете на екипа “Валкирия”

Мартин Куванджиев, ТУ София

Морослав Добрев, University of Sheffield

Константин Жлебинков, ПМГ Бургас

Теодора Малашевска, ТУ София

Криси Илиева, ТУ София

Филип Янков, Специалист “Изкуствен интелект” СУ

Борислав Филипов, Ту София

Петър Лазаров, ТУ София

Виолета Кънева, ТУ София

Георги Велев, ТУ София

Евгени Събев, ТУ София

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.