Бременна 17-годишна ученичка вкара прокурори в дом за деца във Враца

Прокуратурата прави обширна проверка в дома за деца, лишени от родителски грижи „Асен Златаров“ във Враца зарди бременна ученичка. Момичето е на 17 години, в деветия месец на бременността си е и има сериозен приятел. Той е 19-годишен и признава, че е баща на бебето. Категоричен е, че иска да го отглеждат заедно с невръстната майка, съобщава Konkurent.bg

Ученичката е преместена във Враца след закриването на социално-педагогическия интернат в село Лик. Началникът на регионалната дирекция „Социално подпомагане“ Сашка Началнишка потвърди за случая.

„Момичето е на 17 години и е в последните месеци на бременността си. Преди дни беше преместено от институцията, където е настанено“, каза тя за „Конкурент“. Началнишка уточни, че бъдещата непълнолетна майка е настанена в дом „Майка и дете“, където ще и бъде оказана нужната помощ в подходящи условия и допълни, че повече информация по случая може да бъде предоставена от отдела за закрила на детето.

„В момента всичко е наред. Правят се проучвания по случая. Нямам право да споделям информация относно това дали някой от дома „Асен Златаров“ ще понесе отговорност“, лаконично коментира шефът на отдела Петя Узунова, обяснявайки, че информацията относно проверката в дома е конфиденциална.

Свързахме се с директорката на „Асен Златаров” Анита Иванова. Тя каза, че прокурорската проверка тече вече повече от месец и от целия персонал са снети сведения по случая.

„Децата, които имат навършени 14 години са на свободен режим, което значи, че цял ден те могат да излизат и да се разхождат навън. Имат два вечерни часа – трябва да се приберат до 20,30 ч. през зимния сезон и до 21,30 ч. през летния. Физически е невъзможно да знаем какво правят през деня и да ги следим непрекъснато. В дома сме се погрижили да предоставим на по-големите максимално добра информация за предпазните средства при полов контакт. Съдействали сме си и с регионалната здравна инспекция. Говорили сме непрекъснато по темата с децата“, обясни Анита Иванова.

Очаква се прокуратурата да определи кой ще понесе отговорност за забременяването на момичето, което скоро ще запише името си сред непълнолетните родилки във Враца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони