Как се прави комплимент на жена без думи?

Нахапаният от питбул професор ще съди собственика му: Анцугът ми беше напоен с кръв, а той си тръгна

Австралия няма да подпише Пакта на ООН за миграцията

Димитър Петров, Специализирана прокуратура: Имаме безспорни доказателства по случая с ДАБЧ

Италианските власти конфискуваха имущество на мафията в Рим

Отбелязваме Въведение Богородично

Очаква се наднормено замърсяване на въздуха в части на София днес

Шведската академия сформира нов Нобелов комитет по литература

Тръмп помилва пуйките Грахче и Морков

Нова коалиция в британския парламент ще спира Брекзит

Япония праща мисия до един от полюсите на Луната

Мевлют Чавушоглу: Сделката за руските С-400 не може да бъде отменена

Започва филмовият фестивал в Банско

Тръмп е предал показнията си за руска намеса в изборите на прокурора Робърт Мюлер

НАСА разкри къде ще кацне следващият марсоход

Изследване: Студът взима 17 пъти повече жертви, отколкото горещините

Студеното време взима 17 пъти повече жертви, отколкото горещините, съобщава агенция ТАСС, позовавайки се на британски учени.

„Нашето изследване проследи общата смъртност, която се дължи на разликите на температурата в околната среда от оптималните й стойности, относителният принос на топлото и студеното време и умерените екстремални температурни отклонения“, пишат в своята статия в сп. „Лансет“ Антонио Гаспарини от Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина и неговите колеги от екипа.

Авторите отбелязват, че дори и в нормите, топлото и студеното време могат да причинят различни сърдечносъдови , респираторни и други заболявания. Гаспарини и екипът му събрали данни от 384 населени места в 13 държави с различен климат – от студен в Канада и Швеция до топъл в Бразилия, Тайван и Тайланд. Събраните данни обхващали период не по-малък от 10 години в интервала от 1985 до до 2012 година. Изследователите систематизирали информацията за смъртните случаи, като отсели тези, причинени при нещастни случаи. В същото време те я свързали със средната измерена температура през съответните дни.

Като цяло били отчетени 74 милиона смъртни случая. С помощта на компютърно моделиране за всяка страна и за всяко населено място учените изчислили средната температура, при която смъртността е била най-ниска. Оказало се, че нормалното студено време, дори без да се постигат екстремни стойност, взима 17 пъти повече жертви, отколкото топлото. Екстремните високи и ниски температура причинявали едва 0,86 процента от всички зарегистрирани смъртни случаи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.