Изригна вулканът Синабунг на остров Суматра

Борисов и Орбан поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски

Собственикът на “Милан” пред фалит

Венци за Апостола, сълзи за Павел Панов

18 души се отзоваха на апела на болницата в Търново да дарят кръв

Румен Радев ще удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Пенсионер полетя от 7-ия етаж

Заловиха бракониери на калкан в Равда и Ахелой

След отлична реколта Вила Ямбол ще пусне две нови резерви от серията Kabile Избата организира празник на виното в родния си град

Николай Николов: Като разширяват “зелената зона” да гарантират и целево разходване на средствата за ремонт на инфраструктурата!

Величко, който върна чанта с пари, получи награда от кмета на Стара Загора

Служба „Военна полиция“ отчете годишната си дейност

БСП – Бургас отдаде почит на Васил Левски

Красимир Каракачанов участва във възпоменателния митинг-поклонение по повод 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

Концерт-спектакълът „Възрожденски разкази“ е подарък за великотърновци по случай 140-годишнината от Освобождението Събитието е посветено и на 170-годишнината от рождението на Христо Ботев

Изследване: Студът взима 17 пъти повече жертви, отколкото горещините

Студеното време взима 17 пъти повече жертви, отколкото горещините, съобщава агенция ТАСС, позовавайки се на британски учени.

“Нашето изследване проследи общата смъртност, която се дължи на разликите на температурата в околната среда от оптималните й стойности, относителният принос на топлото и студеното време и умерените екстремални температурни отклонения”, пишат в своята статия в сп. “Лансет” Антонио Гаспарини от Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина и неговите колеги от екипа.

Авторите отбелязват, че дори и в нормите, топлото и студеното време могат да причинят различни сърдечносъдови , респираторни и други заболявания. Гаспарини и екипът му събрали данни от 384 населени места в 13 държави с различен климат – от студен в Канада и Швеция до топъл в Бразилия, Тайван и Тайланд. Събраните данни обхващали период не по-малък от 10 години в интервала от 1985 до до 2012 година. Изследователите систематизирали информацията за смъртните случаи, като отсели тези, причинени при нещастни случаи. В същото време те я свързали със средната измерена температура през съответните дни.

Като цяло били отчетени 74 милиона смъртни случая. С помощта на компютърно моделиране за всяка страна и за всяко населено място учените изчислили средната температура, при която смъртността е била най-ниска. Оказало се, че нормалното студено време, дори без да се постигат екстремни стойност, взима 17 пъти повече жертви, отколкото топлото. Екстремните високи и ниски температура причинявали едва 0,86 процента от всички зарегистрирани смъртни случаи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.