Киев къса с Москва, анулира 5 военни споразумения

Украйна отмени пет споразумения с Русия след гласувания във Върховната Рада вчера, предаде НТВ. Денонсират се договорите за сътрудничество във военната област, в областта на военното разузнаване, за съхранението на секретна информация, за транзита на руски войски през Украйна към непризнатата Приднестровска република в Молдова и споразумението за военните превози между двете държави и разходите за тях. Отменянето на всяко едно бе подкрепено от над 260 депутати при нужен минимум от 226.

„Абсурдно е руски войски да пресичат сега законно нашата територия“, заяви един от вносителите на законопроекта Михаил Головко. Москва отрича да е страна по конфликта в Източна Украйна и да доставя оръжия на проруските опълченци. Войната започна през април 2014 г., месец след анексирането на Крим.

В сряда правителството в Киев съобщи, че спира доставките на военно оборудване за Русия според договор, подписан през 1993 г. Това включва и ракетите „Зенит“, които руските военни използват за извеждане в орбита на сателити и части за изстрелващия механизъм на ракетите „Протон“. С тях Русия изпраща товари към Международната космическа станция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят