12 обгазени жители на Дебелец осъдиха застраховател за 6000 лв

С пълен обрат на съдебната сага с искани обезщетения от 350 обгазени жители от град Дебелец стартираха делата им на втора инстанция във Велико Търново. Претенциите им са, че са пострадали през 2011 г при катастроха на турска цистерна край града и разлив на химикал стирол, чиито изпарения отровиха района. В началото обгазените жители на Дебелец заведоха колективен иск за 2 млн.лв. обезщетение,но той бе отхвърлен от съда.После бяха подадани искове от по 6 души и образувани 59 дела.

Районният съд в старата столица отхвърли до един исковете.Потърпевшите обжалваха пред Окръжен съд. Сега при същите факти,доказателства и обстоятелства, втората съдебна инстанция решава точно обратното.Така първите 12 души получават обезщететие от по 500 лв на човек. Сумите трябва да се платят от Националното бюро на българските автомобилни застрохователи, което представлява у нас чуждестранните шофьор с гражданска отговорност и зелена карта.Въпросното бюро пък ще си вземе парите от турския застраховател,при когото е била направена застраховката по време на инцидента.Освен това на всеки един трябва да се платят и по 1292 лв разноски за двете съдебни инстанции.

"Основният мотив на Окръжният съд за признаване исковете по Закона за задълженията и договорите, са вреди причинени от катастрофата и разлив на опасен химикал.Така са парирани твърденията на бюрото,че инцидентът не бил покрит риск по застраховка "Гражданска отговорност", а сертификатът "Зелена карта" не ангажирал репарации в полза на обгазените хора", обясни адвокатът на потърпевшите-Йордан Йорданов.

Междувременно пък шофьорът на турския камион Юмер Вар бе осъден след споразумение на 10 месеца условно и глоба от 5000 лв. Вар бе признат за виновен още, че е нарушил международен договор и е превозил токсично химическо вещество през границата ни от Турция.

Последствията за хората след обгазяването са дихателни проблеми, чести сенни хреми и алергии."Така е било и след аварията в Чернобил у нас и след съмнения за отравяне с азбест. Трябва ли да минат години, за да се обърне внимание и да се раздаде справедливост в този скандален житейски и потресаващ сюжет?", коментира адвокат Йордан Йорданов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони