На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

12 обгазени жители на Дебелец осъдиха застраховател за 6000 лв

С пълен обрат на съдебната сага с искани обезщетения от 350 обгазени жители от град Дебелец стартираха делата им на втора инстанция във Велико Търново. Претенциите им са, че са пострадали през 2011 г при катастроха на турска цистерна край града и разлив на химикал стирол, чиито изпарения отровиха района. В началото обгазените жители на Дебелец заведоха колективен иск за 2 млн.лв. обезщетение,но той бе отхвърлен от съда.После бяха подадани искове от по 6 души и образувани 59 дела.

Районният съд в старата столица отхвърли до един исковете.Потърпевшите обжалваха пред Окръжен съд. Сега при същите факти,доказателства и обстоятелства, втората съдебна инстанция решава точно обратното.Така първите 12 души получават обезщететие от по 500 лв на човек. Сумите трябва да се платят от Националното бюро на българските автомобилни застрохователи, което представлява у нас чуждестранните шофьор с гражданска отговорност и зелена карта.Въпросното бюро пък ще си вземе парите от турския застраховател,при когото е била направена застраховката по време на инцидента.Освен това на всеки един трябва да се платят и по 1292 лв разноски за двете съдебни инстанции.

“Основният мотив на Окръжният съд за признаване исковете по Закона за задълженията и договорите, са вреди причинени от катастрофата и разлив на опасен химикал.Така са парирани твърденията на бюрото,че инцидентът не бил покрит риск по застраховка “Гражданска отговорност”, а сертификатът “Зелена карта” не ангажирал репарации в полза на обгазените хора”, обясни адвокатът на потърпевшите-Йордан Йорданов.

Междувременно пък шофьорът на турския камион Юмер Вар бе осъден след споразумение на 10 месеца условно и глоба от 5000 лв. Вар бе признат за виновен още, че е нарушил международен договор и е превозил токсично химическо вещество през границата ни от Турция.

Последствията за хората след обгазяването са дихателни проблеми, чести сенни хреми и алергии.”Така е било и след аварията в Чернобил у нас и след съмнения за отравяне с азбест. Трябва ли да минат години, за да се обърне внимание и да се раздаде справедливост в този скандален житейски и потресаващ сюжет?”, коментира адвокат Йордан Йорданов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.