Фърги за се извини за гавра с химна на САЩ (ВИДЕО)

Русия ограничава продажбата наа алкохол за Мондиал 2018

ЕС може да спести 25 млрд. долара годишно с ползване на повече зелена енергия

Откриха антична сграда при ремонт на улица в центъра на Пловдив

Гърция ще получи транш от 5,7 млрд. евро през пролетта

Времето ще бъде облачно

Слави и Ку-ку бенд забиват в O2 Арина в Лондон на 9 юни Най-голямата зала в Европа ще отвори врати за родните музиканти

Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

Отрязаха правото на пациента да спира парите на болниците

Депутатите от здравната комисия отрязаха правото на пациента да може да спира парите на болниците, ако са му отчели фиктивни процедури и терапии, ако са поискали пари под масата, не са го излекували качествено или са му отказали достъп до медицинската документация.
С 6 гласа „за“, но с двама против и 9-има „въздържали се“ депутатите отхвърлиха предложението на Семир Абу Мелих (ГЕРБ), което бе взето от практиката в Австралия. Според него пациентът можеше да подаде електронно жалба (сега няма такъв начин) до регионалната здравна каса и до 30 дни контрольорите й да извършат проверка дали оплакването е основателно. А тогава болницата няма да получи парите за болния.

Но според д-р Красимир Петров (ГЕРБ) поправката е популистка. “Подобни текстове ще затруднят болниците и по този начин ще им се налага санкция, тъй като със спирането на парите от пациента, ще се намалят и възнагражденията на лекарите”, отсече д-р Петров. А според д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ), председател на здравната комисия, предложението нямало да постигне контрол, а щяло да се дава възможност за злоупотреби и атаки от конкуренцията.
Депутатите приеха редакцията на д-р Дариткова, според която контролът остава по старому – пациентът подава жалба до касата, тя проверява и чак тогава се решава да се спрат ли парите и да се санкционира ли лечебното заведение.
Преди няколко седмици здравният министър д-р Петър Москов оцени предложението на Семир Абу Мелих като много добро и го посочи като един от плюсовете на реформите. Все още има шанс то да бъде такова, ако се подкрепи в пленарната зала.

За да си здравноосигурен, плащаш вноски 5 г. назад

За да си здравноосигурен, ще трябва да си платил здравните си вноски за 5 години назад, а не както е в момента – за 3.
Това гласуваха вчера депутатите в здравната комисия по време на второто четене на поправките в Закона за здравното осигуряване, както неотдавна съобщи в аванс „Труд“.
Нито един от народните представители не подкрепи предложението на здравния министър д-р Петър Москов за издължаване 15 г. назад, тъй като такава давност не съществува в правния мир.
Депутатите гласуваха още гратисният срок, в който българи могат да издължат дължимите си вноски за 3 години назад (докато не е влязло в сила новото изискване от 5 г.) да е до края на 2015 г. Предложението бе на Патриотичния фронт.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.