Отрязаха правото на пациента да спира парите на болниците

Депутатите от здравната комисия отрязаха правото на пациента да може да спира парите на болниците, ако са му отчели фиктивни процедури и терапии, ако са поискали пари под масата, не са го излекували качествено или са му отказали достъп до медицинската документация.
С 6 гласа „за“, но с двама против и 9-има „въздържали се“ депутатите отхвърлиха предложението на Семир Абу Мелих (ГЕРБ), което бе взето от практиката в Австралия. Според него пациентът можеше да подаде електронно жалба (сега няма такъв начин) до регионалната здравна каса и до 30 дни контрольорите й да извършат проверка дали оплакването е основателно. А тогава болницата няма да получи парите за болния.

Но според д-р Красимир Петров (ГЕРБ) поправката е популистка. "Подобни текстове ще затруднят болниците и по този начин ще им се налага санкция, тъй като със спирането на парите от пациента, ще се намалят и възнагражденията на лекарите", отсече д-р Петров. А според д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ), председател на здравната комисия, предложението нямало да постигне контрол, а щяло да се дава възможност за злоупотреби и атаки от конкуренцията.
Депутатите приеха редакцията на д-р Дариткова, според която контролът остава по старому - пациентът подава жалба до касата, тя проверява и чак тогава се решава да се спрат ли парите и да се санкционира ли лечебното заведение.
Преди няколко седмици здравният министър д-р Петър Москов оцени предложението на Семир Абу Мелих като много добро и го посочи като един от плюсовете на реформите. Все още има шанс то да бъде такова, ако се подкрепи в пленарната зала.

За да си здравноосигурен, плащаш вноски 5 г. назад

За да си здравноосигурен, ще трябва да си платил здравните си вноски за 5 години назад, а не както е в момента - за 3.
Това гласуваха вчера депутатите в здравната комисия по време на второто четене на поправките в Закона за здравното осигуряване, както неотдавна съобщи в аванс „Труд“.
Нито един от народните представители не подкрепи предложението на здравния министър д-р Петър Москов за издължаване 15 г. назад, тъй като такава давност не съществува в правния мир.
Депутатите гласуваха още гратисният срок, в който българи могат да издължат дължимите си вноски за 3 години назад (докато не е влязло в сила новото изискване от 5 г.) да е до края на 2015 г. Предложението бе на Патриотичния фронт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве