На 21 април 2018 да почерпят

Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Отрязаха правото на пациента да спира парите на болниците

Депутатите от здравната комисия отрязаха правото на пациента да може да спира парите на болниците, ако са му отчели фиктивни процедури и терапии, ако са поискали пари под масата, не са го излекували качествено или са му отказали достъп до медицинската документация.
С 6 гласа „за“, но с двама против и 9-има „въздържали се“ депутатите отхвърлиха предложението на Семир Абу Мелих (ГЕРБ), което бе взето от практиката в Австралия. Според него пациентът можеше да подаде електронно жалба (сега няма такъв начин) до регионалната здравна каса и до 30 дни контрольорите й да извършат проверка дали оплакването е основателно. А тогава болницата няма да получи парите за болния.

Но според д-р Красимир Петров (ГЕРБ) поправката е популистка. “Подобни текстове ще затруднят болниците и по този начин ще им се налага санкция, тъй като със спирането на парите от пациента, ще се намалят и възнагражденията на лекарите”, отсече д-р Петров. А според д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ), председател на здравната комисия, предложението нямало да постигне контрол, а щяло да се дава възможност за злоупотреби и атаки от конкуренцията.
Депутатите приеха редакцията на д-р Дариткова, според която контролът остава по старому – пациентът подава жалба до касата, тя проверява и чак тогава се решава да се спрат ли парите и да се санкционира ли лечебното заведение.
Преди няколко седмици здравният министър д-р Петър Москов оцени предложението на Семир Абу Мелих като много добро и го посочи като един от плюсовете на реформите. Все още има шанс то да бъде такова, ако се подкрепи в пленарната зала.

За да си здравноосигурен, плащаш вноски 5 г. назад

За да си здравноосигурен, ще трябва да си платил здравните си вноски за 5 години назад, а не както е в момента – за 3.
Това гласуваха вчера депутатите в здравната комисия по време на второто четене на поправките в Закона за здравното осигуряване, както неотдавна съобщи в аванс „Труд“.
Нито един от народните представители не подкрепи предложението на здравния министър д-р Петър Москов за издължаване 15 г. назад, тъй като такава давност не съществува в правния мир.
Депутатите гласуваха още гратисният срок, в който българи могат да издължат дължимите си вноски за 3 години назад (докато не е влязло в сила новото изискване от 5 г.) да е до края на 2015 г. Предложението бе на Патриотичния фронт.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.