Терористът от Страсбург е застрелян от полицията Укривал се е в склад на 4 км от Коледния базар

Емигрантката Роси е втората жена-финалист във „Фермата“

​Френското правителство оцеля при вот на недоверие

Турция извърши въздушни удари срещу бази на терористи в Северен Ирак

Нападение с хладно оръжие в столичния квартал „Христо Ботев“, ранени са три жени и дете Извършителят е 24-годишен мъж

ЕС удължи с шест месеца икономическите санкции срещу Русия

Токът за бита ще поскъпне с 10-15 на сто Заводите купуват само 10% от електроенергията си от борсата

Разбиха клетка на ИДИЛ, действала под прикритието на благотворителна организация

Кийт Ричардс спрял алкохола Музикантът става на 75 г.

КПКОНПИ извършва две проверки на министър Горанов – за корупция и конфликт на интереси

Препънаха закриването на Правителствена Патриотите „против”, искат решение на Коалиционен съвет

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 14 декември 2018

Джендърите атакуват

Антониу Гутериш съобщи, че страните в йеменския конфликт са се споразумели за примирие

Патриотите предлагат данъчни облекчения и при осиновяване

Арест след ефективна присъда

Ефективна присъда да е основание съдът да измени по-леката мярка за неотклонение в арест. Това реши парламентарната правна комисия, като одобри без дебати предложението на прокуратурата за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Така, ако подсъдимият е бил на свобода срещу гаранция, но е осъден на 4 години затвор например, съдът може да нареди незабавно задържането му. Същото може да стори и въззивната инстанция, в случай че измени оправдателна или условна присъда в ефективна. Досега наложената на втора инстанция мярка бе необжалваема. Депутатите обаче приеха възможността тя да се жали пред Върховния касационен съд.

Без дискусии бе приета и промяната в чл. 329, която задължава подсъдимите за тежки престъпления да се явяват на заседанията пред всички съдебни инстанции. Това е една от мерките на прокуратурата против бягства на осъдени на затвор. Досега подсъдимите бяха длъжни да се явяват само пред първоинстанционния съд. Това даде възможност на Братя Галеви, убиеца от „Соло“ и други да се укрият, преди върховните съдии да потвърдят окончателно лишаването им от свобода.

Най-голям дебат сред депутатите предизвика предложението за промяна на т.нар. текст срещу вечния обвиняем. Той предвижда възможност, ако след повдигане на обвинението са минали две години, съдът да задължи прокурора в 3-месечен срок да внесе обвинителен акт или да прекрати разследването. От държавното обвинение предлагаха в този срок да не влиза времето, през което разследването е спряно по чл. 25 НПК – ако обвиняемият е изпаднал в разстройство на съзнанието, ако отсъства или е с имунитет.

„Това дава възможност за шиканиране“, реагира Димитър Лазаров (ГЕРБ). Явор Нотев („Атака“) също заяви, че няма да подкрепи промяната.

„Най-добрата промяна е липсата на промяна“, възкликна Емил Димитров-Ревизоро от Патриотичния фронт. „Не се приема“, каза шефът на комисията Данаил Кирилов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.