Военни лекари от Виетнам ще се обучават във ВМА

Заместник-кметът на Благоевград Христина Шопова награди участници в турнира за фитнес и културизъм „Скаптопара“

В Русия продължават протестите срещу пенсионната реформа

Стотици работници от „Винпром Карнобат“ излязоха на протест в центъра на града

Адвокат ръководел обирджиите на Роженския манастир

Младите шофьори на пътя само с придружител

Първи национален гайдарски събор стартира в смолянското село Стойките

Плевен отбеляза 110-тата годишнина от обявяването на Независимостта

Лора и Наско Колев като декори във „Вип Брадър“ Популярните изпълнители не обелват и дума повече от това, което се изисква от тях от Големия брат

14-годишна българка стана световна шампионка по кикбокс

Десислава Атанасова: Президентът опитва да отблъсне от себе си сянката на БСП

Стотици старозагорцуи честваха Деня на Независимостта

110 години Независимост беше отбелязана в Сливен

Макрон към македонците преди референдума: Вярвам в мъдростта ви

ОПЕК е намалила производството си на петрол заради спада на иранския добив

Арест след ефективна присъда

Ефективна присъда да е основание съдът да измени по-леката мярка за неотклонение в арест. Това реши парламентарната правна комисия, като одобри без дебати предложението на прокуратурата за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Така, ако подсъдимият е бил на свобода срещу гаранция, но е осъден на 4 години затвор например, съдът може да нареди незабавно задържането му. Същото може да стори и въззивната инстанция, в случай че измени оправдателна или условна присъда в ефективна. Досега наложената на втора инстанция мярка бе необжалваема. Депутатите обаче приеха възможността тя да се жали пред Върховния касационен съд.

Без дискусии бе приета и промяната в чл. 329, която задължава подсъдимите за тежки престъпления да се явяват на заседанията пред всички съдебни инстанции. Това е една от мерките на прокуратурата против бягства на осъдени на затвор. Досега подсъдимите бяха длъжни да се явяват само пред първоинстанционния съд. Това даде възможност на Братя Галеви, убиеца от „Соло“ и други да се укрият, преди върховните съдии да потвърдят окончателно лишаването им от свобода.

Най-голям дебат сред депутатите предизвика предложението за промяна на т.нар. текст срещу вечния обвиняем. Той предвижда възможност, ако след повдигане на обвинението са минали две години, съдът да задължи прокурора в 3-месечен срок да внесе обвинителен акт или да прекрати разследването. От държавното обвинение предлагаха в този срок да не влиза времето, през което разследването е спряно по чл. 25 НПК – ако обвиняемият е изпаднал в разстройство на съзнанието, ако отсъства или е с имунитет.

„Това дава възможност за шиканиране“, реагира Димитър Лазаров (ГЕРБ). Явор Нотев („Атака“) също заяви, че няма да подкрепи промяната.

„Най-добрата промяна е липсата на промяна“, възкликна Емил Димитров-Ревизоро от Патриотичния фронт. „Не се приема“, каза шефът на комисията Данаил Кирилов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.