АБВ се заигра с опозицията

Ден след като официално отказа да бъде сред вносителите на промените в конституцията, АБВ се заигра с опозицията. Хората на Георги Първанов не искат да се подпишат под проекта на ГЕРБ за ремонт на основния закон, но дадоха да се разбере, че чакат покана от БСП за присъединяване към подписката за сезиране на Конституционния съд (КС) заради държавния дълг от 16 млрд. лв., който хората на Първанов подкрепиха в пленарната зала.

Преди седмици на “Позитано” 20 решиха да обжалват тегленето на новия заем, но вчера стана ясно, че не могат да съберат необходимите 48 подписа за сезиране на КС. Освен депутатите от левицата, които са 39, искането е подкрепил само независимият Велизар Енчев.

От АБВ веднага реагираха, че не са получавали покана от БСП да подпишат искането. В сряда хората на Първанов твърдяха, че нямат покана и за присъединяване към декларацията, с която парламентарните сили се отказаха от ползването на тролове в интернет.

“Секретарят на парламентарната ни група Жельо Бойчев на няколко пъти подканваше АБВ да се подпишат под искането за сезиране на КС заради заема, но реакция от тяхна страна нямаше”, обявиха от левицата. От партията не уточниха дали ще се правят нови опити за събиране на подписите.

От АБВ твърдят, че биха обсъдили подписката на БСП, ако получат покана за това.
Новият държавен заем от 16 млрд. лв. предизвика първия трус в АБВ. Партийният лидер Георги Първанов подаде оставка, след като депутатите му го бламираха и в последния момент подкрепиха ГЕРБ за дълга. Бившият държавен глава бе преизбран начело на АБВ, а от формацията обявиха, че ще следят харченето на парите.

Макар че постоянно си поставят условия, БСП и АБВ най-вероятно ще имат общи кандидати за кметове в някои градове на страната. Коалиция на централно ниво обаче няма да се прави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика