Гръцки тормоз за българския храм в Одрин

Българи от Одрин и Тракия бяха принудени да изтърпят литургия на гръцки език на храмовия празник на църквата „Св. св. Константин и Елена“ и Спасов ден. Вселенският патриарх Вартоломей изпрати Адрианополския митрополит Амфилохий. Той е водел и свещеници от Истанбул, като все пак позволил и на българина отец Александър Чакрък. Усетили негодуванието на богомолците, гърците все пак позволили Символ веруюто да бъде прочетено на български от нашия консул.

Владиката Амфилохий за втори път се изявява като митрополит на Одрин. Първият път това се случва през април, когато е празнуван Гергьовден в храма „Св. Георги“. След това Вселенският патриарх не разрешава на 6 май службата да се води от Белоградчишкия епископ Поликарп. От писмото на Вартоломей до патриарх Неофит става ясно, че български епископ няма да служи там, докато Светият синод не премахне поставения в двора на „Св. Георги“ паметник на екзарх Антим. Вартоломей настоява за това от 2013 г. За него било недопустимо “да съществува паметник на йерарх, който е разрушил каноничните връзки между двете църкви”. Антим е първият ни екзарх, след като българите обявяват независимост от Цариград. Вартоломей обаче искаше и друго, което синодът не разреши - богослужения на гръцки език поне веднъж по нашето Южно Черноморие. Според запознати със спора службите на гръцки в Одрин са наказание за този отказ, както и за запазването на паметника в Одрин.

БПЦ е наследник на екзархията

Църковната община в Истанбул, към която се числят и българите в Одрин, е част от диоцеза на БПЦ, гласи уставът на БПЦ. А Българската църква е правоприемник на Екзархията. Екзарх Антим и Българската екзархия в Истанбул са исторически спомен за обявяването на независимостта на Българската църква от Вселенската.

В Одрин има две български църкви и нито една гръцка, няма и православни гърци. Затова и БПЦ, със съгласието на Вселенската патриаршия и турските власти, е определило в Одрин да служи отец Александър Чакрък. На големи празници София винаги изпраща свой епископ или митрополит. Изпращайки там Адрианополския митрополит Амфилохий, Вартоломей опитва да наложи своя юрисдикция, след като не е успял чрез него да откъсне Гръцка Тракия от Еладската църква. В Гърция го наричали „шпионинът на Вартоломей“.

Днес започва сесия на Светия синод в София и се очаква владиците да излязат с решение по спора с Вселенската патриаршия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини