Слави и Ку-ку бенд забиват в O2 Арина в Лондон на 9 юни Най-голямата зала в Европа ще отвори врати за родните музиканти

Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Заради матурите: Полиция влиза в МОН

Икономическа полиция ще проверява изтичането на информация за матурата по български език в сряда. Това обяви министърката на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Както “Труд” вече писа, името на автора, по чието произведение се потиха абитуриентите преди 2 дни, Пейо Яворов, се появи във фейсгрупа малко преди полунощ срещу сряда. “Успех на всички утре. Дано сте ме научили добре”, написа потребител с никнейм Пейо Яворов.

Репортери от Нова тв и Би Ти Ви пък показаха как са си купили верните отговори на теста срещу 50 лв. Срещу тази сума се получава SMS.

Министърът на образованието Тодор Танев вчера обяви, че ако се докаже изнесената в медиите информация, ще бъдат взети всички мерки. “Много лошо ще бъде”, обеща професорът. Само преди седмици той обеща и да няма гафове с изтичането на изпитите.

“Само аз, министърът и още 5-6 души, от които двама представители на МВР, знаехме теста преди обявяването му в училищата”, каза вчера зам.-министър Ваня Кастрева. Тя заяви, че бизнесът с матурите не се прави от хора във ведомството.

Министър Танев не отговори на въпроса дали матурите ще бъдат анулирани. През 2009 г. темата също изтече в интернет и няколко служители на МОН бяха уволнени впоследствие, но изпитите не бяха отменени.

Вчера из офиси и ведомства в столицата родители разказваха как са купили отговорите срещу 50 и 100 лева (за двата изпита). Повечето признаваха, че са го направили, за да са сигурни, че децата им няма да си развалят успеха. В МОН бяха в шах от поредния им провал.

Какви са вероятните схеми за изтичането на тестовете според експерти, с които “Труд” разговаря? Първият е експерт от ведомството, който, като се генерира тестът, го препраща на свои хора и оттам по мобилните телефони на клиентите. От друга страна, експертите се броят на пръсти, работят от години в министерството и е публично известно, че при тях е въпрос на чест да нямат проблеми с изпитите. Около пряко ангажираната група обаче има и други служители, които могат да получат достъп. Още повече че дилърите на тестовете твърдят, че източникът им е от МОН. Вторият вариант е през системните администратори, които пращат тестовете в училищата. Не е трудно учител да го реши и по веригата да се изпратят решенията. Третият е през училище, където член на комисията издава тайната. Работа на проверяващите е да установят дали няма и друга опция. Но каналът за изтичане на матурите не е преставал да работи през годините. През последните “осветяването” бе туширано и заменено с “помощ от квестор” на място. Дали тази година учителите масово са отказвали да помагат заради камерите и това е принудило повече хора да се обърнат към дилърите и така да се разчуе, не е ясно. Но министерството трябва да отговори как при над 10 000 квестори и 4600 камери не са хванали ученик с втори мобилен телефон.

Във фейсгрупата, където се изявява “Пейо Яворов”, дебатът продължава като на коментарите, че е познал темата, авторът пише: “Шегата настрана наистина знаех, че ще се падне.” И добавя, че няма да каже, откъде му е информацията, защото “колегите от МОН ще ме надушат и ще остана без работа”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.