Магистрала за пеперуди ще строят в САЩ

Администрацията на американския президент Барак Обама възнамерява да създаде и поддържа 2400-километров коридор покрай междущатския високоскоростен път I-35 за пеперудите монарх, които мигрират между Мексико и Минесота, пише The Verge, цитиран от Фокус.

На магистралния коридор се възлага надеждата, че ще помогне за увеличаване на популацията на пеперудата монарх в централната част на САЩ, където фермерите се нуждаят от опрашващи насекоми за насажденията си.

Новият проект се фокусира върху един от миграционните маршрути на монарха. Пеперудите, които зимуват в Мексико, пътуват през Тексас през пролетта, а следващите поколения продължават към Канада. Техните наследници пък се придвижват обратно по същия път през есента. Популациите, летящи по този маршрут обаче са намалели с около 90 процента, като сред причините за това са селското стопанство и климатичните промени.

Коридорът I-35, който свързва Ларедо в Тексас и Дълът в Минесота, би могъл да възстанови част от тези загуби. Коридорите за диви животни са хабитати, които свързват популации, разделени вследствие на човешка дейност. Белият дом планира да даде разрешение на Департамента по транспорта и на Службата за рибите и дивите животни да възстановят земята и растителността покрай магистралата и да си сътрудничат с мексиканското и канадското правителства за реализиране на по-мащабни трансгранични стратегии. Очаква се популациите на пеперудата монарх да се завърнат. През последните години броят им е намалял до 56.5 милиона. Според предварителните изчисления, благодарение на коридора той ще достигне 225 милиона през 2020 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл