Осъдиха 31 бежанци, чакат временен арест

Още 31 бежанци бяха осъдени заради опита им да минат нелегално Дунав мост в чуждестранни ТИР-ове. Имигрантите от Сирия и Ирак сключиха споразумение с прокуратурата и Районният съд в Русе ги осъди по на 3 и 6 месеца затвор условно. Те трябва да платят и по 120 лв. глоба, като за някой санкцията е заменена с обществено порицание по общинското радио.

Шестима бежанци остават в ареста, защото нямат документи за самоличност. Децата и майките им са настанени във временния приют за безпризорни деца на БЧК. Това е третата голяма група нелегални чужденци, спрени на Дунав мост от началото на годината. Част от заловените общо 85 души от Сирия и Ирак също сключиха споразумения с районната прокуратура за 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок и по 300 лева глоба.

Бежанската вълна освети четирима активисти на Ислямска държава, прехвърляни по турски канал в България. Те престоят зад решетките, докато се изясни самоличността им. Килиите в Русе са претъпкани и бежанците се конвоират на групи до следствените арести в Разград и Силистра.

От началото на годината на българо-румънската граница са задържани над 300 бежанци, сочи статистиката на Гранична полиция в Русе. Още няма решение на правителството да се открие временен следствен арест за бежанци в Русе. За ремонта са нужни 100 000 лв., които трябва да се гласуват от Министерски съвет. В предвидените помещения край Дунав мост ще престояват до 40 нелегални емигранти, докато приключат делата им в съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини