НДК и АБК подписаха меморандум за популяризиране на българска литература

Директорът на Националния дворец на културата (НДК) Двореца Мирослав Боршош и председателят на УС на Асоциация “Българска книга” (АБК) Веселин Тодоров подписаха първият по рода си Меморандум за сътрудничество за популяризиране на българската литература у нас и по света.

Това се случи след проведените консултации, от които НДК и АБК излязоха обединени около разбирането за важността на сътрудничеството между всички институции и организации, свързани с културата. Този меморандум е израз на ангажиментите на двете организации като носители на отговорността за рапространението, реализирането и популяризирането на българската култура и литература в страната и в чужбина.

“Значимостта на този меморандум е много голяма. От скоро се познаваме с АБК и мога да заявя, че сте една от най-професионалните организации, с които работим”, каза Мирослав Боршош. Той беше категоричен, че това е едно обещаващо начало на бъдещи съвместни действия, с които да се подпомогне българската литература и нейното популяризиране.

“Много сме доволни от досегашното сътрудничество с новото ръководство на НДК”, каза Веселин Тодоров. Той направи паралел между начина на работа с предишни ръководства на Двореца и сподели, че сега се работи по нов модел, с който нещата се случват, а целите, които се поставят, биват изпълнени. Веселин Тодоров заяви, че АБК разчитат изключително много на рицарската дума на Мирослав Боршош.

“Този меморандум е нещо изключително и се надявам той да се превърне в основа за включването към него на всички институции, имащи отношение към културата - да обединим усилията си и да помогнем на българската литература” – думи на директора на Националния център за книгата (НЦК) Светлозар Желев. Той посочи, че следващата седмица започват разговори по конкретните параметри на бъдещите съвместни инициативи - Софийския международен панаир на книгата и Софийския международен литературен фестивал. До един месец ще има планиране до края на годината, обеща той.  

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл