ТИР удари автобус по линията Лозен-София на магистрала Тракия

Деца се учат да пишат буквите от глаголицата на 24 май в Садово Сирене от слънчоглед, овесени бургери и веганска луканка са в менюто на втория Фестивал на еко- и биопроизводителите и арттворците

Израелски нанесе удари по цели на „Хамас“ в Ивицата Газа

Румяна Арнаудова: Най-малко трима учстват в корупционната схема в КАТ-Благоевград

Почина американският писател Филип Рот

Тръмп обвини Китай за изострянето в тона на Северна Корея

Манчестър Юнайтед е обявен за най-скъпия отбор в света

Времето ще бъде слънчево

Вapиaнт 1 се падна на матурата пo избиpаем предмет

Гаджев остава далеч от „Герена“

На 23 май 2018 да почерпят

Първите удари с F-35 бяха нанесени от израелски пилоти

Санкционираха 55 граждани при специализирана полицейска операция в Павликени Образувано е едно бързо производство за нерегламентиран превоз на пътници

Брошури подготвят шведите за война Инструкциите ще бъдат изпратени до всички 4,8 млн. домакинства

10 милиона лева за реклама на туристически райони „Труд” и ведомството организират поредица от кръгли маси за спа индустрията

НДК и АБК подписаха меморандум за популяризиране на българска литература

Директорът на Националния дворец на културата (НДК) Двореца Мирослав Боршош и председателят на УС на Асоциация “Българска книга” (АБК) Веселин Тодоров подписаха първият по рода си Меморандум за сътрудничество за популяризиране на българската литература у нас и по света.

Това се случи след проведените консултации, от които НДК и АБК излязоха обединени около разбирането за важността на сътрудничеството между всички институции и организации, свързани с културата. Този меморандум е израз на ангажиментите на двете организации като носители на отговорността за рапространението, реализирането и популяризирането на българската култура и литература в страната и в чужбина.

“Значимостта на този меморандум е много голяма. От скоро се познаваме с АБК и мога да заявя, че сте една от най-професионалните организации, с които работим”, каза Мирослав Боршош. Той беше категоричен, че това е едно обещаващо начало на бъдещи съвместни действия, с които да се подпомогне българската литература и нейното популяризиране.

“Много сме доволни от досегашното сътрудничество с новото ръководство на НДК”, каза Веселин Тодоров. Той направи паралел между начина на работа с предишни ръководства на Двореца и сподели, че сега се работи по нов модел, с който нещата се случват, а целите, които се поставят, биват изпълнени. Веселин Тодоров заяви, че АБК разчитат изключително много на рицарската дума на Мирослав Боршош.

“Този меморандум е нещо изключително и се надявам той да се превърне в основа за включването към него на всички институции, имащи отношение към културата – да обединим усилията си и да помогнем на българската литература” – думи на директора на Националния център за книгата (НЦК) Светлозар Желев. Той посочи, че следващата седмица започват разговори по конкретните параметри на бъдещите съвместни инициативи – Софийския международен панаир на книгата и Софийския международен литературен фестивал. До един месец ще има планиране до края на годината, обеща той.  

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.