Българите преди македонците при папата

ДИАНА ПЕТРОВА,

пратеник на "Труд" в Рим

Премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация в Рим ще бъдат в 11 часа при папа Франциск във Ватикана. Българска официална делегация винаги е приемана от главата на католиците преди 24 май в знак на уважение към делото на славянските просветители светите братя Кирил и Методий. След българите, папата ще даде аудиенция и на Македонската делегация, която също ще почете светите братя.

Подаръкът, който Борисов носи за папата, е камък от пещерата на покровителя на българския народ св. Иван Рилски. В делегацията са министърът на културата Вежди Рашидов и депутати от всички парламентарни групи, обединени от почитта си към славянските просветители. Пътуването е бойкотирано само от „Атака“, които като ортодоксално православни не искат да се виждат с главата на Римокатолическата църква.

На 24 май премиерът ще се поклони пред гроба на св. Кирил в базиликата „Свети Климент“ и ще положи венец пред паметната плоча на св. Кирил и св. Методий в базиликата „Санта Мария Маджоре“. Там за първи път са били осветени славянските православин книги и славянският език е обявен за литургичен. В 14 часа Западно-европейският митрополит Антоний ще отслужи молебен за братята в катедралата „Св. Павел“. Миналата година тя ни бе предоставена за ползване съвместно с католиците, след като ни изгониха от „Св. Викентий и Анастасий“ заради нашия свещеник. „Св. Павел“ е една от седемте главни църкви в Рим. Построена е от император Константин през 324 г. и няколко пъти е разрушавана и вдигана наново. Любопитното е, че в нея през 1854 г. папа Пий Девети обявява един от най-новите догмати в историята на Римокатолическата църква, този за непорочното зачатие на Дева Мария.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят