Петър Москов пред лекарите в Русе: Няма да отстъпя за комплексното лечение

Няма да отстъпя от идеята да се осигури цялостно комплексно лечение на пациента, която е заложена в промените на Закона за лечебните заведения. Това заяви в Русе министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. На среща с лекарското съсловие от МБАЛ и Комплексния онкологичен център /КОЦ/ той се опита да разсее съмненията, че сливането им означава съкращения на персонал и по-ниски заплати. Онкомедиците протестират от началото на седмицата.

"Не виждам причина за притеснения, разбрахме се да обсъдим доколко промените засягат лечението на пациентите, а не спокойствието на персонала", уточни д-р Москов. МБАЛ и КОЦ трябва да заработят по общ начин и да гарантират пълноценното лечение с план и график на пациенка. А не да си прехвърлят пациенти за операция и терапия.

Здравният министър обеща да пише заедно със съсловието и местната власт "всеки конкретен текст в закона". Дали ще се влеят диспансери в болници или ще се обединят функционално, ще се решава "съобразно логистиката и спецификата" на съответния град. "Собствеността на диспансерите е детайл и със сливането им делът на общините в болниците ще нарасне", обясни здравният министър. Той отрече, че ще се създават мегаструктури. Здравните заведения ще работят общо, незасимо от сложността на управлението им. От догодина Здравната каса ще финансира цялостния път на лечение на пациента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини