Над 500 фермери излязоха на протест, плашат парламента с фекални бомби

Над 500 фермери от цялата страна блокираха за половин час в петък пътя между Димитровград и Хасково. Националният протест на производителите на мляко е заради ниската изкупна цена и липсата на държавна стратегия и подкрепа за сектора животновъдство.

"На 65 години съм. Отглеждам 60 крави и 60 цигани, които ме крадат всяка година. Държавата обаче не им посяга на социалните помощи, а на моите пари от млякото", недоволстваше един от фермерите. Те настояха за 40 стотинки компенсация на всеки литър сурово мляко. В различните райони на страната то се изкупувало в момента на цени между 0,15 и 0,30 лв. за литър.

Въпреки че още вчера бе постигната принципна договорка за ревизиране на действащото от години законодателство, браншовиците отново се обявиха за спешно въвеждане на защитни финансови механизми. С тях се цели гарантиране на минимална защитна изкупна цена от 1 лв. за литър сурово краве мляко. Паралелно с това се настоява за засилване на контрола върху вноса на кондензирани и сухи млека от ЕС и трети страни. Само така, според фермерите, ще се защитят родните производители, които не са конкурентоспособни на колегите си от останалите страни-членки.

"Ако не бъдем чути, следващата крачка е блокада на Дунав мост", предупредиха производителите. Те се заканиха, че дори са готови да атакуват и парламента с фекални бомби, събрани от добичетата им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини