Шефът на УЕФА Мишел Платини дойде у нас и откри: В Бургас небето е по-синьо

Президентът на УЕФА Мишел Платини даде пресконференция в Бургас, където пристигна за финала на европейското за юноши до 17 години. В 20:00 часа на стадион "Лазур" започва битката за короната между талантите на Франция и Германия. Платини изрази задоволство от организацията на Евро 2015 и даде висока оценка на работата на България за развитието на футбола.

"И друг път съм давал пресконференция в България, но за първи път говоря в Бургас. Тук наистина небето е по-синьо. Много съм доволен от организацията. Искам да изразя своето задоволство, че всичко премина по отличен начин. Ако задавате любезни въпроси, ще ви подаря една книга, която е преведена на български", започна с усмивка Платини, който получи и почетен символ на Бургас от кмета на града Димитър Николов.

"Говорейки за организацията, трябва да попитаме хората, които са занимавали с техническата част, но мисля, че всичко е минало така както трябва. Организирани са много шампионати. Дали ще победи Франция или Германия – няма значение", коментира французинът.

Попитан дали УЕФА ще помогне на БФС за изграждането на нов национален стадион, Платини каза: "Ролята на УЕФА е да развива футбола в 54-те страни в Европа. Ние бихме могли да подпомогнем асоциациите. Имаме глобална политика за всички страни."

"Все пак господин Михайлов като вратар на националния отбор на България е побеждавал Франция, макар и не сам, а с други играчи. Според УЕФА България работи много добре за развитието на футбола. Ние сме доволни, но само бъдещето ще покаже какво ще бъде развитието на футбола в България", каза Платини.

"Хората около мен ме тласнаха към футбола, семейството ми. Едни много страстни и запалени по футбола поляци и холандци, които работеха в мините. Нямаха какво друго да правят, за да се забавляват, освен да играят футбол. По тази причина аз се насочих към футбола. Освен това нямаше много какво да се прави – нямаше компютри, телевизия“, обясни Платини коя е силата, тласнала го към футбола.

„Виждам, че младите играчи са добре подготвени. Аз на 17 години постъпих в школа за подготовка, а тук това се е случило от преди 4-5 години с тези момчета. Така че има чудесно развитие на младите“, добави Платини.

„Благодарение на правилата на УЕФА можем да наблюдаваме местни играчи, които са доста добре подготвени. С помощта на УЕФА бихме могли да подпомогнем и подготовката на местните играчи с подобни турнири“, добави легендата на френския футбол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт