Проф. Танев: МВР да каже имало ли е теч на информация за матурите и ще съм спокоен

Докато МВР не каже дали е възможно изтичане на информация за матурите или не, аз няма да бъда спокоен. Фактът е, че пред мен генерираха темата. Това заяви пред журналисти министърът на образованието проф. Тодор Танев, предаде БГНЕС.

Проф. Танев посочи, че все още факти, проверени от МВР за изтичане на информация за матурата, няма. Според него репортажът на една от телевизиите, която показва това, може да е нагласен. "Създаването по този начин на неверие в държавните институции не е никак добре, даже е престъпно, ако не се докаже. Това, което знаем до момента е, че часът е бил след 9.00 сутринта. След 9.00 часа децата могат да излизат от класните стаи, отиват до тоалетна. Говорих и с ДАНС, и с МВР по темата. 10 000 квестора не е възможно да бъдат контролирани", каза той.

Проф. Танев призова, ако журналистите разполагат с уличаващи факти, свързани с изтичане на информация за матурите, да ги предоставят на отговорните органи, иначе стават съучастници в прикриване на информация. "Ако нямате факти, значи е инсинуация, нека изчакаме проверката от МВР. Този, който знае нещо за тази година и го крие, съучаства и ще бъде наказан за това. Този, който не знае, но твърди, че има такова нещо, защото било възможно да ги има, прави инсинуации и въвежда МОН в грях, защото разколебава десетки хиляди родители в това, което правим. Не е хубаво за децата", коментира проф. Танев.

Той поясни, че е взел мерки за сигурност като заяви, че е поискал докато темата се генерира да се заглушават мобилните телефони, но няма как да стане, защото МОН се намира в същата сграда, в която и президентството. "Пред мен в ръцете ми се генерира задачата, тя не се знаеше", каза проф. Танев като дори се закле в децата си като потвърждение на думите си. Образователният министър сподели, че репортажът по телевизията го притеснява, защото има възможност да е истина.

Проф. Танев направи предположение, че може би матурите трябва да се провеждат по време на ваканция, за да не пречат на учебния процес и уточни, че това ще се реши след приемането на законовите промени.

Той посочи още, че одитният доклад за Фонд "Научни изследвания" е готов и в него има някои проблеми, но отказа да даде повече подробности, тъй като не се е запознал изцяло с доклада

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини