Русия показа „изтребител на дронове“ Деривация-ПВО ще може да сваля както дронове, така и ракети

“Левски“ избира между естонец и наш национал

Инженерът, проектирал моста „Моранди“, сам предупредил за агресивна корозия

„Олимпик“ пали застрахователна война с Кипър Няма яснота кой ще изплати парите в България

Катастрофа с 3 коли стана на магистрала „Тракия” В болница е 29-годишна пътничка

Имаме ли право на допълнителен платен отпуск?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 август 2018

По 314 лева харчи българинът за почивка По-икономични от нас са латвийците и румънците

Двама души са арестувани във връзка със стрелбата по сградата на американското посолство в Анкара

Строят 7 детски площадки в „Младост“ Съоръженията струват 280 000 лева

Хиляди учители не достигат в страната Увеличението на заплатите цели справяне с кадровия дефицит

Евакуираха село в гръцкия полуостров Пелопонес заради горски пожар

Голяма част от София без топла вода за 10 дни Правят профилактика и ремонти на топлопреносната мрежа

МВР дава 238 млн. лв. за новите документи Личните карти с чип могат да бъдат издавани най-рано през 2020 г.

Трансплантация спаси живот

Не плащат лечение за 14 заболявания

За здравното министерство и НЗОК не съществуват 14 заболявания, затова и институциите не покриват домашното им лечение.

Това потвърждава справка на ведомството на министър д-р Петър Москов след запитване на „Труд“ и дописаното още едно страдание днес. „Сред загърбените заболявания са макулна дегенерация и други дегенерации на ретината, хроничен панкреатит, заместителната терапия на българите с рак на панкреаса, миомна болест, автоимунен хепатит, вродени дефицити“, съобщиха за „Труд“ пациентски организации, след като от МЗ отказаха да посочат кои са „пропуснатите“ болести.

Още през 2013 г. национални консултанти, медицински специалисти и болни подават предложения 15-те заболявания да бъдат включени в Наредба №38 на МЗ, след което НЗОК вече може да започне за плаща домашното им лечение. Тогавашният здравен министър д-р Таня Андреева дописва само едно от 15-те страдания в наредбата, а останалите отново остават без лечение. „Това е т. нар. наследствена хипогамаглобулинемия, с което се допълва групата на вродените имунни дефицити “, съобщиха от МЗ за „Труд“.

През 2014-а повечето от тези заболявания отново се предлагат за одобрение, за да се заложат средства за осигуряването на терапията в бюджета за следващата година. Екипът на д-р Петър Москов одобри 2 заболявания (вродени сърдечни малформации и разстройства при бременност) и от началото на 2015-а НЗОК плаща за домашното им лечение. Но остават 13 непокрити.

До края на май т. г. лекари и пациенти имат право да предлагат за одобрение още непредвидени от системата заболявания. Председателят на Сдружение „Открито за раните“ Данислава Захариева и шефът на алианса на хората с редки болести Владимир Томов вчера внесоха в МЗ документите за финансиране на терапията на 100-те българи с гноен хидраденит (изключително болезнено заболяване, което протича с възпаления в областта на подмишниците и слабините). Така „пропуснатите“ болести стават 14.

„Българите с макулна дегенерация и дегенерация на ретината на задния полюс на окото са над 4000 души, тези с хроничния панкреатит са над 6000 души, за останалите страдания като миомната болест статистика няма“, заяви пред „Труд“ Иван Вецев от Националната пациентска организация.

„МЗ не може да дели болестите на значими и незначими и нито един чиновник не може да ограничава записаното в конституцията право на лечение на всеки българин!“, коментира Иван Димитров, председател на федерация Български пациентски форум.

„Министърът и здравната каса трябва да се съберат и да обсъдят чие домашно лечение да започне да се покрива и да се осигурят средства. А не да се казва – „Толкова са парите, разбирайте се кой да се лекува“, коментира Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите. Според него задължително трябва да се установи колко българи са оставени без лечение, има ли остра фаза заболяването, какво се прави в останалите държави от ЕС. А пациенти допълниха, че се стига до ситуация, в която стискаш палци да се разболееш от болест, която е записана в наредба № 38.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.