Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

Славчо Атанасов: Последните 20 години по стадионите се получиха много неприятни неща

Първа лека катастрофа за новите шофьорски закони (обзор) Депутати, катаджии и чиновници изслушаха куп забележките от експерти

Държавният дълг се понижи до 25% от БВП

Общинари събират пари за главния архитект на София Симеон Славчев: Бих призовал цялото общество да се включи в тази морална битка

Димитър Делчев: В момента дясното не може да се обедини

Химическата атака в Дума била постановка (обзор)

Наш талант тренира с първия отбор на „Торино“

Спортното министерство с разяснения за провеждането на Европейската младежка конференция

Испания наложи вето върху проекта за декларация на срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София

Шефът на ОЗХО: Веществото, с което са били отровени Сергей и Юлия Скрипал, може да е направено във всяка една страна (ВИДЕО)

Депутатите против военния министър

Депутатите от повечето парламентарно представени партии не подкрепят идеята на военния министър Николай Ненчев да разреши българските ВВС сами да ремонтират изтребителите МиГ-29 и да летят на тяхна отговорност.

„Аз лично предпочитам да се търси вариант и да вземем назаем няколко двигатели от Полша или Русия да възстанови част от изтребителите, а след това да се вземат нови самолети“, каза председателят на комисията по отбрана о.р. ген. Михо Михов. Колегите му от ГЕРБ и БСП също не приемат сами да си поправяме самолетите.

На заседанието на комисията по отбрана към НС в четвъртък командирът на ВВС ген.-майор Румен Радев призна, че на този етап единственият вариант е българските авиоинженери да поддържат машините. Това обаче може да стане само с заповед на министъра. Юристи твърдят, че при е евентуален инцидент строгостта на закона ще падне директно върху министъра. България няма лиценз нито да ремонтира, нито да поддържа руските МиГ-29. Нямаме и такъв опит, тъй като досега това е правила само руската компания.

Превъоръжаването на армията да се осигурява от дарения на чуждестранни физически и юридически лица, както и от банкови лихви, предлага още Ненчев. Той ще предложи да се създаде Държавен фонд „Интелигентна отбрана”. В НАТО този термин се използва, когато няколко страни участват заедно при купуването на скъпо въоръжение. Това се прави, за да не се товарят джобовете само на данъкоплатците от една страна. Идеята на Ненчев е средствата във фонда да се набират от: „продажба на движими и недвижими имоти в управление на МО, финансови приходи, съставляващи лихви по текущи сметки или банкови депозити на фонда, преотстъпен данък върху дължим дивидент за държавата от търговски дружества с над 51% от капитала, наеми и др.“

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.