Имплант в мозъка движи ръка робот

Нов мозъчен имплант разпознава мислите на пациента и може да задвижва изкуствени крайници, поставени на хора, които са парализирани или са ги изгубили, предаде АФП, цитирайки публикация във сп. „Сайънс“.

Първият човек, който се възползва от US разработката, е Ерик Сото (34 г.). Той е парализиран от врата надолу от 21-годишна възраст, когато го простреляли. С импланта в дял на мозъка, отговорен за намеренията, Сото може да извършва ръкостискане, да вземе чаша и да отпие от нея, да играе на „Камък, ножица, хартия“.

При предишни експерименти за задвижване на роботизирани крайници имплантът бе поставян в част на мозъка, контролиращ движенията. Но практиката показала, че те често стават твърде резки. „Когато движим ръката си, не мислим за мускулите, които го правят, или за последователността на действието, а за целта - примерно хващането на чашата“, обяснява Ричард Андерсън, професор по невронауки.

При Ерик двата микроелектрода били поставени през 2013 г. в задния париетален кортекс на мозъка, който обработва плановете за движенията, включително за протягане и стискане. Две седмици по-късно бил постигнат първият успешен опит за контрол над роботизираната ръка.

„Бях изненадан колко лесно стана“, казва Сото, самотен баща на две деца. Признава, че изпитал страхотна радост, че може сам да пие бира и смята, че ще е чудесно, ако може сам да се бръсне и да мие зъбите си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии