937 шофьори си карат с по над 5 акта

Шофьори с над 5 висящи административно-наказателни производства за нарушение на Закона за движение по пътищата са 937. Водачите с до пет неизпълнени наказания, наложени от КАТ, са 800. Общо шофьорите нарушители, които продължават да се движат по пътищата, защото санкциите им не са влезли в сила, са 1737, според данните за периода от началото на 2012 г. до края на март тази година. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в парламента вчера.

Въпрос с искане да се предостави статистика постави депутатът от Реформаторския блок Петър Славов. А поводът – зачестилите инциденти с жертви и случаят, в който водач с над 20 висящи производства сгази дете в Пазарджик.

За посочения период са наложени 108 521 принудителни административни мерки, сред които са и тези за отнемане на шофьорска книжка, отчете вицепремиерът. Досъдебните производства срещу водачи, които нямат свидетелство за управление на автомобил, и за шофиране след употреба на алкохол са 25 933, каза още Бъчварова.

Вицепремиерът се обяви за по-сурови санкции за провинилите се шофьори. И уточни, че се „чувства неудобно“ да чете статистиката от парламентарната трибуна, защото „проблемите, които стоят зад тази статистика, могат да бъдат решени от Народното събрание“.

Само преди 2 седмици обаче депутатите от ГЕРБ отказаха да подкрепят поправка в Закона за движение по пътищата, предложена от Славов и колегите му от РБ. Тя предвиждаше на шофьор, причинил катастрофа, средна телесна повреда или смърт на пътя, книжката да се отнема веднага, докато тече разследването и се докаже или отхвърли вината му. Санкцията щеше да важи и ако водачът обжалва административно-наказателно постановление. Идеята бе санкцията да може да се обжалва през съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини