Омбудсманът Пенчев: 9000 българчета, родени в чужбина, имат проблеми при издаване на ЕГН

Около 9000 български деца, родени в чужбина, срещат трудности при записване в българския регистър на населението. За проблема сигнализира омбудсманът Константин Пенчев. В повечето случаи децата, родени зад граница, имат само две имена в акта за раждане, а според традицията в България имената са три. Пред “Дарик” Пенчев коментира, че в ГРАО отказват да добавят бащино име при вписване в регистрите, защото такова няма в акта за раждане, а това създава затруднения за родителите.

„В много страни в чужбина новородените българчета се вписват с две имена – собствено име и фамилия, там просто нямат три имена. Когато родителите поискат въз основа на този документ да им бъде дадено ЕГН в България и да бъдат вписани в регистрите в България, нашата администрация отказва да впише бащино име”, обясни Пенчев.

Тази промяна може да стане само чрез съда. Според омбудсмана обаче няма никаква пречка да бъде добавено бащиното име при регистрация и отказът на администрацията показва едно формално тълкуване на разпоредбите на закона:

„Меко казано е безобразие да пращаш в съда български граждани, които живеят в чужбина и желаят децата им да бъдат записани в нашите документи, по нашите закони, според нашите традиции”.

Константин Пенчев коментира, че ако се налага, в закона трябва да се добави специална алинея за българите, родени в чужбина, така че да не срещат затруднения при своята регистрация. Пенчев уточни, че вече се е обърнал към министерството на регионалното развитие с препоръка за извършване на проверка по казуса.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.