Скъпотия в Монако - 2000 евро за хотел с 3 звезди

Цените в Монако полудяха както всяка година покрай състезанието от “Формула 1” в неделя. Последната свободна хотелска стая в княжеството за този уикенд се предлагаше в сайтовете за резервации срещу 2000 евро на вечер. При това не става въпрос за луксозно настаняване, а за съвсем обикновен тризвезден хотел, в който през останалата част на годината нощувката струва 130 евро, или 15 пъти по-малко. Космическите цени и малкото места за зрители покрай трасето ще оставят огромната част от фенове пред телевизора. Над 500 милиона души ще гледат легендарното състезание пред малкия екран. А онези около 80 хиляди туристи в Монако ще бръкнат дълбоко в джоба си за удоволствието да бъдат на мястото на събитието.

Стартът в княжеството е толкова важен за “Формула 1”, че е единственият, за който организаторите не плащат такса (домакините на останалите надпревари вадят между 28 и 32 милиона долара). Местният автомобилен клуб на Монако дори прибира всички приходи, които успее да генерира в състезателния уикенд. Никой друг не се радва на тази привилегия. Нищо обаче не е случайно - единствено италианската писта “Монца” е била домакин на повече стартове - 84, докато Монако има 72.

Шампионът и лидер в класирането Люис Хамилтън (“Мерцедес”) показа недостижима за конкурентите си бързина не само в свободните тренировки. В един ден той участва в двете сесии на трасето, а вечерта отскочи до Кан, където се включи в благотворителен бал със знаменитости от шоубизнеса като Леонардо ди Каприо и една дузина топ модели начело с Ирина Шейк, бившата приятелка на Кристиано Роналдо.

В цифри

6 от сегашните пилоти са печелили в Монако - Алонсо и Бътън (“Макларън”), Розберг и Хамилтън (“Мерцедес”), Фетел и Райконен (“Ферари”). Също шестима живеят в Монако, за да не плащат данъци - Розберг, Хамилтън, Бътън, Рикиардо, Перес и Хюлкенберг.

21 километра ограждения бяха нужни за обезопасяването на дългото 3,34 км трасе с 19 завоя по улиците на Монако. Покрай него са разположени девет крана, 622 флага и 743 пожарогасителя - по един през 15 метра.

142,5 км е средната скорост на миналогодишния победител Нико Розберг. Монако е най-бавното и най-късо трасе, дистанцията от 260 км е с 50 км по-малко спрямо останалите надпревари. На предишната в Барселона победителят (отново Розберг) разви средна скорост 181 км/ч.

295 км/ч достигат автомобилите на трасето преди първия шикан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт