Платини и Михайлов: Държавата трябва да построи стадион

Президентите на УЕФА и БФС Мишел Платини и Борислав Михайлов говориха пред журналисти в Бургас преди финала на европейското за юноши до 17 години.

- Как се чувствате в България, мосю Платини?

Платини: - Това не е първата ми пресконференция в България, но е първата ми в Бургас. Тук наистина небето е по-синьо. Много съм доволен от организацията на европейското първенство за юноши до 17 години и искам да изразя своето удовлетворение, че всичко премина по отличен начин. Ако задавате любезни въпроси, ще ви подаря една книга, която е преведена на български. (В края на пресконференцията Платини наистина подари на журналистите по едно издание на своята вече преведена на български език книга “Говорим за футбол”).

- В книгата си говорите за силата, която ви е тласнала към футбола. Каква е била тази сила?

Платини: - Това бяха семейството ми и хората около мен. Едни много страстни и запалени по футбола поляци и италианци, които работеха в мините в Източна Франция, а в свободното си време мислеха само за футбол и за утрешния ден. Поради тази причина аз заиграх футбол. А и нямаше какво друго да се прави. По онова време нямаше компютри и телевизори. Футболът беше развлечението на полските и на италианските емигранти.

- Каква е оценката ви за това, което се прави за футбола в България в последно време?

Платини: - България работи много добре за развитието на футбола. Не ме питайте за мачовете на момчетата до 17 години, защото ще ми е трудно да отговоря. Те са два пъти по-малки от моите деца. А и от дълго време не се занимавам чисто технически и тактически с футболната игра. Ако ме питате за мачовете, които си организираме в администрацията на УЕФА, ние сме хора на 50-60 години, мога да бъда по-конкретен (смее се). Като зрител мога да ви кажа, че на 17 години днес играчите са много по-добре подготвени, отколкото по мое време. Някои дори имат сключени договори. На 17 години аз влязох в школа, а те са влезли преди 4-5 години. Това показва как се развиват младите.

- Доволен ли сте от организацията на първенството?

Платини: - Мисля, че заслужава много добра оценка. За да говорим за организация в детайли, трябва да попитаме конкретно хората, които са се занимавали с техническата част. Но смятам, че всичко е минало както трябва.
Михайлов: - Оценката на УЕФА е много висока. Знаехме, че ще бъде трудно - голям форум с 16 отбора, за първи път правим такова нещо. Но аз съм наистина щастлив от това, което видях. Искам да благодаря на всички участници, на кметовете на Бургас, Стара Загора, Созопол, Сливен и на всички мои колеги, защото това за тях е голямо училище и голям опит.

- Какво смятате за представянето на нашите юноши?

Михайлов: - Както знаете, благодарение на това, че спечелихме домакинство, нашият отбор получи право на участие. Това са играчите, с които разполагаме на тази възраст. Както и друг път съм казвал, футболистите се създават и усъвършенстват в клубовете. В националните отбори идват за 5-10 дни и това им дава тласък да се представят пред Европа. Работим сериозно, помагаме на всички школи. Към момента това са възможностите в тази възраст.

- Нашият футболен съюз има намерение да ограничи броя на чужденците в отборите от “А” група, за да се поощрят младите български играчи. Ще подкрепите ли тази идея?

Платини: - Наистина трябва много силна воля, за да се наложи подобно нещо. Правилата, които важат в Европа, не ни пречат да го направим. През 1993 година имаше подобен казус, но ние трябва да се адаптираме към настъпилите промени и да търсим варианти.

- Ще помогне ли УЕФА за изграждането на нов национален стадион в България?

Платини: - УЕФА помага на всички държави членки по най-различен начин. Няма начин обаче да се ангажираме с построяването на стадион на България. Това не е наша работа. Ролята на УЕФА е да развива футбола, а не да строи. Ние бихме могли да подпомогнем националните федерации и го правим според нашата глобална политика за всички страни.

Михайлов: - Благодарение на УЕФА и програмата „Хеттрик“ е почти готова базата в Бояна. Знаете, че там има три игрища, хотел... всичко. Така или иначе един стадион струва повече от това, което можем да вземем от УЕФА. Европейската централа отговаря за 54 държави. Всички искаме нов национален стадион. Но от самата дума „национален“ се подразбира, че трябва да го направи държавата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ