Съкровище от Лувъра пристигна в София

Лувъра изпълни обещанието си - 30 от сребърните съдове от прочутото Съкровище от Боскореале вече са в София. Така част от изпразнените витрини на Националния археологически институт с музей към БАН (НАИМ) заради изложбата ни “Епопея на тракийските царе” в Париж вече са пълни с изящни римски предмети от І век. Експозицията „Сребро от Лувъра. Съкровището от Боскореале“ бе открита вчера и ще бъде отворена до 23 август.

Според експерти това е едно от най-големите сребърни съкровища от римската епоха в колекциите на Лувъра. Предметите са били скрити в цистерна за вино в римската вила „Пизанела“, потънала под пепелта на Везувий през 79 г. Последният им собственик вероятно е била жена на име Максима - в изложбата е показана отливка от лицето й и обеците, които е носила в деня на трагедията.

Съкровището е открито на 13 април 1895 г. В цистерната за вино е имало 102 предмета и кожена торба с антични монети на стойност около 1000 златни ауреуси. Предполага се, че са били умишлено укрити преди изригването на вулкана. Попадат в Лувъра, след като барон Едмонд дьо Ротшийлд купува по-голямата част от тях, за да ги дари на музея. Най-красивия съд обаче запазва и той влиза в Лувъра доста години по-късно. Става дума за представителна фиала с релефно изображение на Африка - женски бюст, изникващ от дъното на купата, богато украсен с лъв, паун, делфин, колчан със стрели и др. В изложбата са още изящни чинии, подноси, триподи, лъжици, кантароси, скифоси и черпаци от лято, ковано, щамповано, гравирано и частично позлатено, припоено сребро.

Плод на интересно хрумване е подреждането на още една изложба в съседна зала и с близки по изработка и епоха предмети. Експозицията „Римската вила при Чаталка. Богатството на един тракийски аристократ” е съвместна работа с Регионалния исторически музей в Стара Загора. Тя представя бита на заможни тракийски аристократи, собственици на вила, построена през I в. в местността Чаталка край града. Находките са предимно от надгробната могила Рошава Драгана на собствениците на имението. Освен чаши от типа „Боскореале“ във витрините откриваме всякакви предмети от техния бит - от накити и съдове до оръжия. Акцентите са рядък бронзов шлем-маска и останки от меч с позлата, изработени с изключителна прецизност - ще могат да се разгледат до 10 септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура