Властта казва и парите на децата си

Служителите, заемащи висши публични длъжности, ще бъдат длъжни да декларират и парите по сметки на непълнолетните си деца. Това предвижда проектозаконът за предотвратяване на корупцията сред висшия ешелон на властта.

Според предложената нова уредба ще се създаде Национално бюро за предотвратяване на корупцията. Директорът и заместникът му ще бъдат назначавани от президента по предложение на Министерския съвет. Президентът няма да има право да отказва назначение повече от веднъж.

В раздела “санкции” се предвижда лицата, заемали висши публични длъжности, 12 месеца след напускане да нямат право да сключват договори с фирми, с които преди това са работили. Глобата е от 1000 до 5000 лв., а при рецидив - 10 000 лв. Глоби ще има и за фирми, решили да работят с бивш висш чиновник - от 2000 до 20 000 лв.

Националното бюро ще извършва проверки на декларираното движимо и недвижимо имущество и финансови наличности и кредити в срок до 6 месеца. При малки несъответствия имената на нарушителите ще се публикуват, а при такива над 10 000 лв. - ще започне проверка срещу лицето. t

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика