Русия предупреди своите граждани, че САЩ „ловуват“ пътуващи руснаци

Руското външно министерство е предупредило своите граждани пътуващи в чужбина, че съществува заплаха за тях от страна на американските сили за сигурност и специални служби, които, според министерството, „ловуват“ руснаци по света, предава Reuters, цитиран от Фокус.

В декларация, разпространена в петък, руското външно министерство обвинява Вашингтон в отвличането на руснаци и цитира случаи като този с Владимир Дринкман, който е бил екстрадиран от Холандия в САЩ по-рано тази година.

„Като вярва, че може да прави каквото си поиска, Вашингтон стига до там да отвлича наши граждани“, казва се в декларацията.

Дринкман пледира, че е невинен по обвинение, че е заговорничил с поне още четирима души да инсталира шпионски програми („sniffers”), с които да следи компютърните мрежи на финансови компании, електронни парични преводи и дейността на онлайн-търговци.

„Заплахата от задържане или арест по заповед на силите за сигурност и специалните служби на САЩ в трети страни продължава. Тя е реална“, казва се още в декларацията.

„Американските власти продължават неприемливата практика да „ловуват“ руснаци навсякъде по света, като игнорират нормите на международното право“, твърдят още от руското външно министерство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия