Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Розоберът е пред провал, берачите искат двойни надници

В Карловската долина няма работна ръка и розоберът е пред провал. Въпреки високата безработица в региона, бюрата по труда не могат да осигурят берачи, защото тази година работниците поискали двойно по-високо заплащане, за да влязат в розовите масиви. Производителите вече се надпреварват с бонуси, за да наемат хора, съобщи Нова тв.

В разгара на розобера производителите в Карловската долина водят люта борба за работна ръка. Иван Чиков има 60 декара рози в село Климент. За да привлече берачи, е принуден да дава бонуси.

„Това, което даваме на работниците като бонуси е някаква закуска с кафе или безалкохолно. Когато се наложи да закъснеем след 11 часа даваме и някакъв обяд- сандвич или нещо, което да може да ги подкрепи”, обясни розопроизводителят Иван Чиков.

За да прибере реколтата, Иван търси работници чак от Троян и Пазарджик. Готов е да поеме и пътните им. Надницата на берачите тази година е 70 стотинки за килограм набран цвят, което е с 10 стотинки повече от миналата година.

Цветан изкарва по 20 лева на ден от брането на рози. Така издържа семейството си, което е с две малки деца.

„С тези пари отиваме купуваме ядене. За нищо не стигат”, казва берачът на рози Цветан Димитров.

„Да изкараме колкото за прехраната. Безработни хора. Да изкараме 5-10 лева. Колкото да оцелеем. Борба за живот”, споделя берачът на рози Росен Иванов.

В розовите масиви срещаме деветокласничката Катина от Сопот. От няколко дни не ходи на училище, защото от 5 сутринта е на полето, за да изкара пари за вкъщи, а и за да има и за джобни.

Нито един от сезонните работници обаче не иска да подписва трудов договор. Предпочита да работи нелегално и да получава пари на ръка.

С 10 дни по-късно започна тази година прибирането на розовия цвят. Основната причина за това е по-влажната и по-студената пролет.

„Тази година очакваме 30% по-малко реколта за съжаление, защото самата година е наистина по-лоша специално за розовия цвят”, казва розопроизводителят Иван Чиков.

Заради по-ниските добови тази година, изкупната цена на килограм рози стигна 2,80, а на световните борси килограм розово масло се търгува за рекордните 7 000 евро.

Очаква се тази година България да изнесе около 2 тона розово масло за Германия, Франция и Швейцария. За да се получи само един литър розово масло са необходими цели 3 тона розов цвят.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете