Ректорът на ВТУ развенча митове за себе си

Ректорът на ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий” проф. Пламен Легкоступ развенча пред журналисти митове, които са се родили за него по време на двата му мандата. Именитият художник покани представителите на регионални и национални медии в петък вечерта в дома си във великотърновското село Арбанаси на соаре по случай завършването на управленската си дейност начело на великотърновския университет. Като дар от гилдията ректорът получи сечена позлатена монета за късмет и специално изваян камък амулет.

„Занапред ще имам повече свободно време и можете често да ми идвате на гости”, каза проф.Легкоступ, докато посрещаше репортерите в потъналия в зеленина и цветя двор на къщата си. Под стряхата на арбанашкия си дом той бе разпънал трапеза с мезета и питиета. Завърза се сладка приказка под навеса оформен като битов кът с камина, където домакинът с типичен за творец вкус е подредил старинни предмети-гвоздеи, подкови, саби, ключове, глинени съдове и дори народни носии.

„Това е моят скромен дом. През годините се наслушах на какви ли не небивалици. Говореше се, че чешмите ми са със златни кранчета. Пускаха приказки, че в двора ми има хиликоптерна площадка. Тук кацал вертолет и возел туристи срещу 200 евро”, смее се проф.Пламен Легкоступ.

На 25 май той ще сдаде поста на един от четиримата кандидати . За ректорското място се борят историкът проф. Милко Палангурски, настоящият зам.-ректор проф. Петко Петков, бившият зам.-ректор проф. Стела Дерменджиева и деканът на Филологическия факултет проф. Христо Бонджолов. Запитан кого ще подкрепи за свой наследник, проф.Легкоступ отвърна: „Този, който най-малко злослови срещу мен”.

Според проф.Пламен Легкоступ още в понеделник вечерта университетът ще има нов ректор и няма да се стигне до балотаж. Самият той от седмица си събирал вещите от кабинета. „Това е тягостно занимание, но пък много от предметите и книгите, ми върнаха приятни спомени от изминалите 8 г”, сподели проф.Легкоступ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони