Бойко Борисов пристигна в Лондон за инвестиционния форум за Западните Балкани

Златна мечка и за родното кино от Берлин (ОБЗОР) В “Не ме докосвай” една от главните роли се изпълнява от Ирмена Чичикова, а копродуцент е Мартичка Божилова

Георги Първанов: Едно разследване на сделката с ЧЕЗ би дало повече информация

Премиерът Бойко Борисов с 10-годишна прогноза: Балканите ще са най-хубавото място за живеене Проекти за 30 млрд. евро ще променят региона, каза министър-председателят

109 банди разбити при акции на ГДБОП 860 обвинения след разследвания на антимафиотите

НС да даде зелена светлина за „Белене“ Партиите употребили за политически цели референдума за нова атомна централа

Съдът остави за постоянно в ареста съпрузите, обвинени за убийството в столичния квартал “Люлин”

Вижте акцентите от броя на “Труд” в понеделник, 26 февруари 2018

Русенец създаде една от най-бързо развиващите се компании в Силициевата долина

Двуметрови преспи блокират страната Комбинацията със студения арктичен въздух, който се спуска към Балканите от север, създават опасна обстановка на пътищата

Земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер край бреговете на Япония

Бандити няма, но ги хващат

Фънки и Хилда Казасян жури в „Като две капки вода“

„Юнайтед“ би „Челси“, Жозе не трепна

Мария и Мегз заровиха томахавките След като получи приза за Попфолк идол на годината, Фики се прибра да отпразнува изписването на първородния му син

Експерт: В България се намират много от естествените „модифицирани от Господ храни”

България е благословена, когато става въпрос за производство на фармацевтични продукти на базата на естествени суровини. Това заяви пред bTV акад. Атанас Атанасов, ръководител на геномния център към Софийския университет.

Центърът се занимава с изследвания върху това как хиляди полезни вещества в природните продукти и храните да бъдат комбинирани и какъв е ефектът им върху човешкото здраве.

България е страна, в която могат да се намерят голям брой от естествените „модифицирани от Господ храни”. Това са билки, част от които не виреят никъде другаде по света, горските плодове, гъбите, мановият мед, лозята и вината от типични сортове, както и уникалните млечно-кисели бактерии. „Никъде киселото мляко не е така кисело, в положителния смисъл, както в България. Щамовете бързо загубват своята активност, след като бъдат изнесени. Защо тази симбиоза се получава само в България, а не навън, още не е разгадано”, каза още ученият.

Ако българско кисело мляко бъде изнесено в чужбина и с него се подквасва нова партида, докъм третия месец ще запази характеристиките си. След шестия месец, обаче, то вече ще бъде някакъв съвсем друг тип кисело мляко – не българското.

Той сподели и рецептата за нещо като пастет, наречен „Столетник”: зряло сирене и извара с червен пипер и хубав български лук, заедно с нерафинирано олио. Ако вечеряте 2-3 пъти седмица с подобен пастет с 2-3 филийки препечен хляб и чаша мавруд, получавате голяма „доза” здраве.

„Всички продукти трябва да бъдат чисти и екологични, а това е нашето богатство. В последните 25 години едно от най-големите предимства на прехода е, че България стана екологично по-чиста”, посочи Атанасов. Само ресурсите в Родопите да се използват, страната ще стане пет пъти по-богата, заяви още експертът.

Той прогнозира, че чужди фирми ще оценят това богатство, в което няма нищо лошо, но по-добре е правото върху тези продукти да бъде запазено за България. „И с това България ще излезе не само като пазар. Туристите – само тях да нахраним, ние ще скочим два и половина пъти. Представете си – 5,5 млн. туристи четири месеца в България ги имаме. Ако ние ги храним не с 80-90% чужди продукти – плодове,зеленчуци, сирена и т.н., а с наши!”, заяви Атанасов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.