Тръгва тестов електробус в Търново

Тестов електробус ще вози пътници във Велико Търново през август. Това съобщи кметът на старата столица Даниел Панов.

Градоначалникът уточни, че ще бъде монтирана и една зарядна станция. Електробусът ще има пробег от 25 км с едно зареждане. За запълване на заряда на батерията са нужни около 20 минути.

„Екологичкият транспорт във Велико Търново занапред ще е с електробуси, които ще заместят спрените преди 5 г тролеи. По новите оперативни програми старата столица може да получи 3 млн.евро за развитие на обществени екологични превози. Допълнителни приходи ще донесе смъкването на 25-километровата контактна мрежа, която е обявена на търг от 723 000 лв. За 900 000 лв се продава и бившето тролейбусно депо”, съобщиха от общинската администрация.

Градската управа планира да купи десет електробуса, с които да покрие две или три линии от градската мрежа.Тъй като няма общински превозвач, експлоатацията на бъдещите возила ще бъде по линията на публично-частното партньорство. „Така бе и с тролеите, които бяха приватизирани от частна фирма. Тяподдържаше и експлоатираше общинската мрежа”, информираха от кметството.

Ековозилата бяха спрени преди 6 г заради изграждането на големия пътен възел „Качица”. Обектът остана без контактна мрежа, а старите мотриси бяха опоскани от вандали и след това бракувани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони