Папа Франциск подари на Борисов плакет с надпис: Целият свят за свобода

ДИАНА ПЕТРОВА, пратеник на “Труд” в Рим

Плакет, на който пише – “Целият свят за свобода” е подарил папа Франциск на българския премиер Бойко Борисов.

Той представлява ангел, хванал двете полукълба на света, а отдолу има дракон. Символизира победата на доброто над злото и повтаря рисунка на известен италиански художник.

Папата прие и благослови Борисов в Рим ден преди 24 май – Деня на славянската писменост и култура.

Премиерът Борисов е подарил на папа Франциск камък от гроба на Св. Иван Рилски, поставен в красиво изработена дарохранителница.

Насаме двамата разговаряха 10 минути. Папата се е държал вежливо, разказаха присъствали.

Във фейсбук премиерът публикува снимки от визитата и написа:

“Днес, водената от мен официална делегация, беше приета от папа Франциск по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Аудиенцията е традиционна и с нея се отбелязва ролята на България за съхраняване и развитие на делото на Кирил и Методий, обявени от Светия престол за покровители на Европа.

Разговарях на четири очи с Негово Светейшество в Апостолическия дворец „Библиотечна зала“ във Ватикана. Българското правителство се отнася с дълбоко уважение към правото на хората да изповядват своята религия, винаги е подкрепяло признатите изповедания и разчита на тяхното отговорно отношение към обществено значими каузи.

Специално искам да благодаря на игумена на Рилската Света обител, който допринесе за изработването на хранителница, на която е изобразено Успението на Св. Иван Рилски. В хранителницата от филигранно сребро е поставен камък от гроба на светеца – това беше подаръкът, който поднесох на папата от името на българската държава”.

Очаквайте подробности

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.