Борисов изнерви Груевски във Ватикана

ДИАНА ПЕТРОВА, пратеник на "Труд" в Рим

Водената от българския премиер Бойко Борисов официална делегация остана във Ватикана час и половина повече от македонската.

Това ядосалo македонския премиер Никола Груевски.

Плакет, на който пише - "Целият свят за свобода" е подарил папа Франциск на българския премиер Бойко Борисов.

Той представлява ангел, хванал двете полукълба на света, а отдолу има дракон. Символизира победата на доброто над злото и повтаря рисунка на известен италиански художник.

"Аудиенцията е традиционна и с нея се отбелязва ролята на България за съхраняване и развитие на делото на Кирил и Методий, обявени от Светия престол за покровители на Европа. Разговарях на четири очи с Негово Светейшество в Апостолическия дворец „Библиотечна зала“ във Ватикана", написа във фейсбук Борисов.

"Българското правителство се отнася с дълбоко уважение към правото на хората да изповядват своята религия, винаги е подкрепяло признатите изповедания и разчита на тяхното отговорно отношение към обществено значими каузи. Специално искам да благодаря на игумена на Рилската Света обител, който допринесе за изработването на хранителница, на която е изобразено Успението на Св. Иван Рилски. В хранителницата от филигранно сребро е поставен камък от гроба на светеца – това беше подаръкът, който поднесох на папата от името на българската държава", написа още Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят