При папата Борисов си пожелал край на природните бедствия в България

ДИАНА ПЕТРОВА, пратеник на "Труд" в Рим

Докато е бил при папата във Ватикана премиерът Бойко Борисов си пожелал да спрат природните бедствия в България. Това заяви той след като приключи аудиенцията му при Негово Светейшество папа Франциск. „Сутринта слушах хората от Мизия и си мислих, че там проблемите до някъде са решени, тъй като те станаха преди нас”, каза премиерът.

Той обясни, че е възложил на финансовия министър Владислав Горанов да му даде инструмент, с който правителството да окаже индивидуална помощ на хората в Мизия. "Възложих на финансовия министър, докато се прибера - да говори с кметове и с когото е необходимо, за да ми даде инструменти – дали от програмата за саниранe да пренасочим средства, или да се помогне индивидуално на хората там", обясни министър-председателят.

Борисов е говорил и с кардинала във връзка Асеманиевото евангелие и подчерта, че това е една невероятно културна историческа ценност. „Ние искаме Ватикана да ни позволи да участваме с него в ЮНЕСКО”, каза още Борисов. Той обясни, че на времето е имало постъпления от българска страна да участваме заедно с Ватикана, но тогава ни е било отказано. Причината за отказа е била, че ако има такъв прецедент, след това всички щели да искат да участват съвместно с Ватикана.

Борисов бе категоричен, че конституционни промени ще има. „Разбира се,че ще имаме промени в Конституцията, просто имаше отсъстващи депутати. Знаете, че не сме от най-дисциплинираният парламент”, каза премиера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят