Шефът на Европол: 30 хиляди са потенциалните терористи в Европа

Какво със сигурност са научили абитуриентите, като завършат?

Проф. д-р Григор Горчев: Монополът е проблемът на здравната каса

Атака с „коктейли Молотов“ срещу турското посолство в Копенхаген

Британка бе обявена за най-добър учител в света

Надзирателите от Белене искат обезщетение за нарушени трудови права

АПИ събира водещи експерти за проблемното свлачище в Смолянско

Британските таблоиди си обясняват триумфа на Путин с баба Ванга

Експлозия рани двама души в Тексас

Европол обсъжда бъдещето на Балканите Цветан Цветанов и Клод Мораес откриват форума в НДК

Тръмп иска смъртно наказание за наркотрафиканти

Путин получава 76,67% от гласовете

И днес ще вали

На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

3000 българи получват инфаркт на месец

3000 българи получават инфаркт всеки месец, 250 от тях са млади хора. Над 60% от смъртните случаи у нас са заради сърдечно-съдови заболявания, съобщи TV7. Същевременно възрастовата граница на хората, получаващи инфаркт, е паднала драстично – все по често пациенти под 40 години са покосявани от сърдечен удар. За това алармират кардиолози.

Състоянието на сърцето може да се проследи. Проекция показва как функционира сърцето на 40-годишния Малин. Оказва се, че състоянието му е прединфарктно. Въпреки че мъжът от години има високо кръвно налягане и болки в сърцето, досега не е търсил лекарска помощ.

Малин твърди, че причина за състоянието му е стресът на работното място. По професия е шофьор на автобус и често се притеснява за разписания, пътници или трафик.

Според лекуващия му лекар обаче причината е, че той води изключително нездравословен начин на живот. Състоянието на Малин е тежко, при него има всички рискови фактори за инфаркт. Кардиологът д-р Ивета Ташева казва, че това са наднорменото тегло, диабетът, артериалната хипертония, тютюнопушенето.

Малин е пример за най-често срещаните пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

Статистиката сочи, че около 3000 българи получават инфаркт всеки месец. Близо 10% от тях са под 40-годишна възраст или над 250 млади хора са покосени от сърдечен удар годишно. Има вече и 20-годишни пациенти с инфаркт. Все по-често в болница постъпват и хора между 30 и 40 години.

Според кардиолозите над 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания биха могли да се предотвратят със здравословна диета, редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.