“Ислямска държава” пое отговорност за самоубийствения атентат в Кабул

БЛС ще решава днес дали да бъде даден мандат за подписване на Националния рамков договор със НЗОК

Днес отбелязваме Тодоровден

Намалено водоподаване в Пловдив Причината е едновременна авария в половината от помпените станции

Цветан Цветанов в Брест: Цецо Луканов ще бъде кмет на всички жители на Брест

Гласуването в ООН на резолюцията за примирие в Сирия беше отложено за днес

Един човек загина, а шестима са ранени при самоубийствен атентат в Кабул

Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Местан: Правата и свободите да не се противопоставят на националната сигурност

“Не битката за права и свободи, не политиката на отстояването на правата и свободите генерира етническо напрежение, а обратното – политиката на дискриминация и неспазване на правата и свободите.” Това коментира пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан по повод тезата, че едва ли не това провокира етническо напрежение. “Има анализатори, които отиват доста по-далеч, позволяват си сравнения със ситуацията в Македония, че едва ли не причината за периодичното напрежение в тази страна е била политика на предоставяне на права на албанското малцинство в резултат на Охридското споразумение”, допълни Местан и заяви, че тази теза е не просто спекулативна, тя е меко казано цинична.

Местан коментира още, че “по никакъв начин правата и свободите не могат да бъдат противопостявани на българския национален интерес и на националната сигурност на страната, защото опитът показва, че националната сигурност и националният интерес са гарантирани само в тези държави, в които се води политика на спазването на правата и свободите на човека, в това число и на малцинствата, и са постигнати етно-религиозните баланси в мултикултурните общества, и обратното – страни, в които не е постигнат този баланс, има политика на дискриминиране, възникват и проблеми за националната сигурност и се засяга и националният интерес.”

“Движението за права и свободи ще продължи усилията си да гарантира европейски стандарти за правата и свободите на българските граждани, защото смятаме, че тази политика е в пълно съответсвие с българския национален интерес и с националната сигурност на страната. Само едно общество на равноправни граждани може да осигури националното единство и може да ни спести излишни напрежения”, заяви председателят на ДПС. “Това предадох и на моите избиратели днес.”

“За Майски събития ще подчертая още веднъж, че категорично ще се противапоставим на всеки опит за неглижиране на приноса на Майските събития за българската демокрация. А за съжаление напоследък чуваме и гласове за отричане Майските събития и точно затова всяка година тук в Руйно, и в Демир Баба Текке, и в Пристое, и в Джебел, в Руен ще се събираме, за да показваме тези Майски събития, докато не ги видим в учебниците по съвременна история като своеобразни уроци по демокрация.”, коментира Местан.

Председателят на ДПС Лютви Местан каза: “Ще продължаваме да настояваме за това докато бъдем чути, защото тези жертви, а те са десетки мирни граждани, убити 84та, 85та, 89та година, преди това по време на събитията в Родопите 71а, 73та година, не са загинали само за името, вярата и за езика. Тяхната битка не беше само за етнокултурните права, тяхната битка беше за българската демокрация и в този смисъл трябва да бъдат почитани като герои на българската демокрация, на българската борба за демокрация и неслучайно подчертавам нерядко струва ми се, че ако чехите имат своята Пражка пролет от 69та година, то България си има своята Майска пролет от 89та година и мисля, че събитията от 89та година са политическият аналог на мащабната всенародна съпротива срещу комунистическия режим на чехи, унгарци, поляци, докато България няма други форми на масовия съпротивителен режим извън протеста на мюслюманите през 70те и в средата и края на 80те години. ”

Днес 23 май, в местността “Калето” в с. Руйно, община Дулово се проведе митинг по повод отбелязването на Майските събития под надслов “Заедно срещу омразата!”. На митинга присъстваха председателят на ДПС Лютви Местан, Филиз Хюсменова – зам.-председател на ДПС и евродепутат, Рушен Риза – зам.-председател на ДПС и народен представител, Мустафа Карадайъ – секретар на ЦОБ на ДПС и народен представител, Илхан Кючюк – евродепутат и председател на МДПС, народните представители – Янко Янков, д-р Хасан Адемов, Рамадан Аталай, Ахмед Ахмедов, Невин Хасан, Ферихан Ахмедова, Айдоан Али, Бюнямин Хасан, Мустафа Ахмед, Хамид Хамид; кметове на общини, председатели на общински и областни струтури на ДПС,председатели на женските дружества, както и членове на ЦОС на МДПС. Пред митинга говори и Салим Осман Фетта – представител на репресираните.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.