Патриотите предлагат контрол на добавките в интернет

Ако хранителна добавка не е регистрирана в Българската агенция по безопасност на храните, да не може да се продава на нашия пазар, дори и онлайн. Такива промени в няколко закона подготвя Патриотичният фронт (ПФ), съобщи за „Труд“ народната му представителка д-р Султанка Петрова. Тя и колегите й настояват за засилен контрол и носене на отговорност за нерегламентирани продукти, които се продават в мрежата. В момента онлайн търговията не се следи по никакъв начин.

„Преди броени дни младо момиче от Великобритания е загинало, след като приемало крайно опасна добавка, обещаваща екстремно отслабване“, посочи д-р Петрова. Оказало се, че т.нар. продукт, горящ мазнините, буквално е изпепелил органите на девойката. Той съдържал веществото динитрофенол (известен със съкращението DNP), купен от нерегистриран виртуален магазин. „Проверката ми показа, че на българския пазар продуктът също се продава свободно. Затова не е изключено скоро да имаме подобен трагичен завършек на живота на млад човек, доверил се на примамливи обещания за изваяна фигура“, каза депутатката от ПФ.

Тя ще предложи чрез законови поправки също, ако във фитнес или спа център се предлагат хранителни добавки, купуването им да става след консултация с лекар или фармацевт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве