10 000 чувала с пясък пазят столицата от потопите 3000 камери дебнат за порои, общината почиства 35 000 шахти

Ветеринар: Ако имаше зараза, да беше пламнала

ДАНС проверява кои медии са разпространявали фалшива новина за евтаназията на животни в Странджа

„MAMMA MIA” – триумфално в Софийската опера Поради огромния интерес ще има предсезонно седем извънредни спектакъла през септември

26 г. затвор за двойно убийство Бивш рейнджър се крил два часа в гардероб преди кръвопролитието

ФАЦ: Истината е, че в България има съвсем малко мигранти

Няма засегнати българи от пожарите в района на Атина

Сътрудничим си с Русия срещу фалшивите хапчета

Уникален печат открит в крепостта Лютица

Започва повторно вземане на проби за чума в Болярово Зоната за наблюдение и проверка става 10+10 км

Трима чужденци преспаха в ареста заради кражба и побой

Преведени са 1 060 000 лв. по помощта „де минимис“ за общините в Ямболско и Бургаско, засегнати от чума по животните

Лекари спасиха шестима с безкръвни сърдечносъдови интервенции

Армията, флотът и авиацията се включват в борбата с огнената стихия в Атика

Дядо вкара ало-измамник в ареста, даде му вестници

Местан сравни Пражката пролет с Майските събития у нас (Обзор)

„Ако чехите имат своята Пражка пролет от 69-а година, то България си има своята Майска пролет от 89-а година”. Това заяви вчера лидерът на ДПС Лютви Местан в местността Калето в силистренското село Руйно, където се проведе митинг по повод отбелязването на Майските събития под надслов „Заедно срещу омразата!“.

Според Местан събитията от 1989 г. са политическият аналог на мащабната всенародна съпротива срещу комунистическия режим на чехи, унгарци, поляци. Докато България няма други форми на масовия съпротивителен режим, извън протеста на мюслюманите през 70-те и в средата и края на 80-те години.

Лидерът на ДПС добави, че движението категорично ще се противопостави на всеки опит за неглижиране на приноса на Майските събития за българската демокрация. “А за съжаление напоследък чуваме и гласове за отричането им! Точно затова всяка година тук, в Руйно, и в Демир Баба Текке, и в Пристое, и в Джебел, в Руен ще се събираме, за да показваме тези Майски събития, докато не ги видим в учебниците по съвременна история като своеобразни уроци по демокрация”, каза още Лютви Местан. И добави: „Ще продължаваме да настояваме за това, докато бъдем чути, защото тези жертви, а те са десетки мирни граждани, убити през 84-та, 85-а, 89-а година, преди това по време на събитията в Родопите през 71-а, 73-та година, не са загинали само за името, вярата и за езика”. Тяхната битка не е била единствено за етнокултурните права, а за българската демокрация.

По повод коментарите на политици за провокиране на етническо напрежение Местан заяви, че не битката за права и свободи, не политиката на отстояването им генерира етническо напрежение, а обратното – политиката на дискриминация и неспазване на правата и свободите. “Има анализатори, които отиват доста по-далеч, позволяват си сравнения със ситуацията в Македония, че едва ли не причината за периодичното напрежение там била политика на предоставяне на права на албанското малцинство в резултат на Охридското споразумение”, казо още лидерът на ДПС. И отсече, че тази теза е не просто спекулативна, а меко казано цинична.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.