Пътни полицаи засякоха трима, обявени за издирване

Тежко е състоянието на момчето, паднало от прозорец в социален комплекс

Оперетата “Графиня Марица” отново на търновска сцена Представят постановката с нови попълнения сред солистите

Валери Жаблянов: Мотивите за исканата оставка са образец за политически произвол и фактологическо слабоумие

Доналд Тръмп с мярка срещу модифицираните пушки

ГЕРБ посочи 3 аргумента за оставката на Жаблянов

ДПС не участва в дебатите за исканата оставка на Жаблянов

Петър Москов: Натискът на здравния министър върху другите структури от системата не може да се счита за проблем

България ще бъде домакин на съвместен бизнес форум с организацията за външна търговия на Япония

КЗП съди девет фирми за бързи кредити

Социалните ще търсят други роднини или приемно семейство на близнаците от Пловдив

Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища: Не очаквам цените да се повишат спекулативно около Великден

Сергей Игнатов избран за ректор на частен университет във Вилнюс

ТИР се запали на магистрала “Тракия” Няма информация за пострадали хора

3,5 години затвор за рапър от остров Майорка, възхвалявал тероризма

Боян Петров пак в атака – два осемхилядника в един сезон

Боян Петров (42 г.) е от хората, чието въображение е толкова необятно, колкото са и мечтите и целите му. Поставя си ги сам и ги преодолява методично, търпеливо и разумно. Засега кулминацията е успехът, който миналата година дойде с изкачването на три осемхилядника за 100 дни – Канчедзьонга (8586 м), Броуд Пик (8047) и К-2 (8611). На първия и третия дотогава българи не бяха стъпвали. А след няколко месеца Боян може да е български първопроходец и на Шиша Пангма (8013 м) и Манаслу (8163).

Планът е Петров и партньорът му Румен Радев (47), който също е член на клуб “Вертикален свят”, да направят две бързи изкачвания, без традиционната обсада на върховете и градене на лагери. “Шиша Пангма е най-ниският от осемхилядниците и затова ще си усложним задачата – ще качваме по южната стена, не по традиционните маршрути. Това стенно изкачване е преодоляване на почти 3-километров изключително стръмен ледено-скален склон. Трябва да си алпинист, катерач, да можеш да преодоляваш отвесни скали, ледени участъци и да си психически устойчив. Рекордът за най-бързо изкачване е на швейцарския алпинист Ули Щек, който сам успява за 10 часа и половина. Затова смятам, че когато сме двама, ще е по-лесно и можем да бъдем по-бързи”, разкрива част от плана Боян Петров.

Двамата с Радев имат шанса освен да са първите българи на двата осемхилядника, също да станат първите в света изкачили ги последователно и бързо. Боян смята, че основната причина досега да не се е случило вероятно е в логистиката, защото първият връх се намира изцяло в Тибет, тоест на китайска територия, а Манаслу е в Непал. Това налага връщане в Катманду и между двете изкачвания, което отнема доста време. Точно то е факторът, който Боян и Румен искат доста да съкратят. “Когато отидем под Манаслу, ще бъдем добре аклиматизирани от Шиша Пангма. Затова в първия възможен отрязък от хубаво време ще пробваме атаката”, казва Петров. Стремежът към кратките срокове оскъпява бъдещата експедиция – заради хеликоптера, който българите ще наемат за прелитанията от и до Катманду. Така ще сместят освен време, също и физическа и психическа сила. Боян признава, че на предишни експедиции точно организационните въпроси са отнемали от енергията му за изкачванията. Затова сега с него и Румен ще пътува Неделчо Хазърбасанов. Неговата роля ще е да снима и да се грижи за организацията като багажи, лагери и т.н.

Експедицията трябва да отпътува от България на 30 август и да се върне обратно на 20 октомври. Боян се надява, че дотогава Непал ще е частично възстановен от двете разрушителни земетресения от последния месец и няма да има проблеми, въпреки че много други експедиции са се отказали. “Ще рискуваме”, казва Петров с увереността на победител и признава, че подготовката върви по план. “Вече имаме трима спонсори. Надяваме се скоро да подпишем договор за финансиране и с Министерството на младежта и спорта, като така се финализира доброто отношение на министър Красен Кралев”, споделя Боян.

НАМАСТЕ, НЕПАЛ!

“Земетресението е световно нещастие и знаейки колко бедно живеят хората там, дойде идеята да им се помогне”, казва Боян Петров, който е лице на кампанията “Намасте, Непал!”.

Тя ще набере средства в помощ на страната в рамките на благотворителните прожекции на филми с тема “Непал”, много от които са участвали в традиционния фестивал на планинарското кино в Банско. Прожекциите ще са в от 25 до 27 май, първите две вечери в кино “Люмиер”, а третата – в НАТФИЗ. Освен филмите, гостите ще видят и 3 изложби. Събитието е с 12 лева вход на вечер под формата на благотворителни ваучери.

“Непал е млада нация и кинопанорамата е знак за съпричастност към този район, в който ние често ходим и от който се вдъхновяваме”, споделя Петров.

Той смята, че средствата, които ще бъдат събрани от трите вечери, трябва да отидат за възстановяване например на домовете на хора, които живеят в планината, по маршрутите на към върховете. Кои ще са конкретните хора, при които ще отидат, ще се реши допълнително.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете