Боян Петров пак в атака - два осемхилядника в един сезон

Боян Петров (42 г.) е от хората, чието въображение е толкова необятно, колкото са и мечтите и целите му. Поставя си ги сам и ги преодолява методично, търпеливо и разумно. Засега кулминацията е успехът, който миналата година дойде с изкачването на три осемхилядника за 100 дни - Канчедзьонга (8586 м), Броуд Пик (8047) и К-2 (8611). На първия и третия дотогава българи не бяха стъпвали. А след няколко месеца Боян може да е български първопроходец и на Шиша Пангма (8013 м) и Манаслу (8163).

Планът е Петров и партньорът му Румен Радев (47), който също е член на клуб “Вертикален свят”, да направят две бързи изкачвания, без традиционната обсада на върховете и градене на лагери. “Шиша Пангма е най-ниският от осемхилядниците и затова ще си усложним задачата - ще качваме по южната стена, не по традиционните маршрути. Това стенно изкачване е преодоляване на почти 3-километров изключително стръмен ледено-скален склон. Трябва да си алпинист, катерач, да можеш да преодоляваш отвесни скали, ледени участъци и да си психически устойчив. Рекордът за най-бързо изкачване е на швейцарския алпинист Ули Щек, който сам успява за 10 часа и половина. Затова смятам, че когато сме двама, ще е по-лесно и можем да бъдем по-бързи”, разкрива част от плана Боян Петров.

Двамата с Радев имат шанса освен да са първите българи на двата осемхилядника, също да станат първите в света изкачили ги последователно и бързо. Боян смята, че основната причина досега да не се е случило вероятно е в логистиката, защото първият връх се намира изцяло в Тибет, тоест на китайска територия, а Манаслу е в Непал. Това налага връщане в Катманду и между двете изкачвания, което отнема доста време. Точно то е факторът, който Боян и Румен искат доста да съкратят. “Когато отидем под Манаслу, ще бъдем добре аклиматизирани от Шиша Пангма. Затова в първия възможен отрязък от хубаво време ще пробваме атаката”, казва Петров. Стремежът към кратките срокове оскъпява бъдещата експедиция - заради хеликоптера, който българите ще наемат за прелитанията от и до Катманду. Така ще сместят освен време, също и физическа и психическа сила. Боян признава, че на предишни експедиции точно организационните въпроси са отнемали от енергията му за изкачванията. Затова сега с него и Румен ще пътува Неделчо Хазърбасанов. Неговата роля ще е да снима и да се грижи за организацията като багажи, лагери и т.н.

Експедицията трябва да отпътува от България на 30 август и да се върне обратно на 20 октомври. Боян се надява, че дотогава Непал ще е частично възстановен от двете разрушителни земетресения от последния месец и няма да има проблеми, въпреки че много други експедиции са се отказали. “Ще рискуваме”, казва Петров с увереността на победител и признава, че подготовката върви по план. “Вече имаме трима спонсори. Надяваме се скоро да подпишем договор за финансиране и с Министерството на младежта и спорта, като така се финализира доброто отношение на министър Красен Кралев”, споделя Боян.

НАМАСТЕ, НЕПАЛ!

“Земетресението е световно нещастие и знаейки колко бедно живеят хората там, дойде идеята да им се помогне”, казва Боян Петров, който е лице на кампанията “Намасте, Непал!”.

Тя ще набере средства в помощ на страната в рамките на благотворителните прожекции на филми с тема “Непал”, много от които са участвали в традиционния фестивал на планинарското кино в Банско. Прожекциите ще са в от 25 до 27 май, първите две вечери в кино “Люмиер”, а третата - в НАТФИЗ. Освен филмите, гостите ще видят и 3 изложби. Събитието е с 12 лева вход на вечер под формата на благотворителни ваучери.

“Непал е млада нация и кинопанорамата е знак за съпричастност към този район, в който ние често ходим и от който се вдъхновяваме”, споделя Петров.

Той смята, че средствата, които ще бъдат събрани от трите вечери, трябва да отидат за възстановяване например на домовете на хора, които живеят в планината, по маршрутите на към върховете. Кои ще са конкретните хора, при които ще отидат, ще се реши допълнително.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл