Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Чавдар Златев е новият член на УС на Fibank

Визита при папата за 24 май: Борисов изнерви Груевски (обзор)

ДИАНА ПЕТРОВА,

пратеник на “Труд” в Рим

Българският премиер Бойко Борисов изнерви вчера македонската делегация, която пристигна за аудиенция по повод 24 май при папа Франциск след него.

“Ние се забавихме доста във Ватикана, ако забелязахте, малко се изнерви македонската делегация. Тука има едно евангелие – Асеманиевото евангелие, което е най-старото. Невероятно като културно-историческа ценност. Искаме Ватиканът да ни позволи да участваме с него в списъка на ЮНЕСКО за културните световни паметници”, каза след аудиенцията Борисов.

Българският премиер разговаря с Негово Светейшество в Апостолическия дворец “Библиотечна зала” във Ватикана. Разговорът на четири очи между двамата продължи около 10 минути.

Премиерът поднесе на папа Франциск като подарък камък от гроба на св. Иван Рилски. Папата пък му подари плакет “Ангел на справедливостта”. На него е изобразен ангел, обхванал двете полукълба на света и под него дракон. Изображението е копие на произведение на Гуидо Верой. То символизира победата на доброто над злото.

“Говорихме си за бежанците, за огромния проблем на милиони хора по света. Това, което България прави, високо се цени. Говорихме и за този миграционен натиск, който продължава и на границата на България. Говорихме за хуманитарните мисии, за инфраструктурата, за това, че толкова много църкви, манастири и джамии се реконструират, обновяват и се строят нови. За човешки неща…”, обобщи разговора си Борисов.

Франциск е добър човек

Това бе първата среща на папа Франциск с премиера Борисов, който през 2010 г. бе приет от Бенедикт XVI, а като главен секретар на МВР през 2002 г. посрещна у нас Йоан-Павел Втори.

Запитан кой от тримата папи му е най на сърце, Борисов заяви: “Не мога да дам такава оценка, скъпи са ми срещите и с тримата, но папа Йоан-Павел Втори – той действително излъчваше такава святост… Не мога да го забравя. Сега папа Франциск… е много добър човек. От него блика доброта. Всичко е от Господа, не зависи от мен.”

След срещата с папата автобусът с журналистите изостана. Официалната делегация – депутати, министрите на културата Вежди Рашидов и на отбраната Николай Ненчев, западноевропейският митрополит Антоний и представители на православната и католическата църква в България обаче търпеливо изчакаха камерите. Чак тогава Борисов поднесе венец пред паметника на Иван Вазов в Рим.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете