Реформаторите в блокаж

Преговорите в Реформаторския блок за това как коалицията да се яви на местните избори наесен зациклиха. Причината - ДБГ, ДСБ, СДС, НПСД и БЗНС не могат да се разберат за кандидатите за кметове в ключови областни центрове, научи “Труд”.

Сред спорните градове са София, Русе, Пловдив, Бургас, Варна и др., разказаха от кухнята на коалицията.

ДБГ първи настояха регистрацията да е “централна” и във всички общини обединението да се яви на изборите в парламентарния си формат. След това обаче номинираха през медиите за кандидат за кмет на София бившия външен министър Соломон Паси. Никой от партньорите не е бил уведомен, твърдят от партийните централи. За позицията в София ДСБ имат претенции да посочат кандидат, защото са формацията с най-сериозна подкрепа в столицата.

Във Варна спорът е дали да се подкрепи номинацията на Чавдар Трифонов, който на предишния вот бе трети. ДБГ обаче имали и друг кандидат.

В Пловдив пък дискусията била дали да се подкрепи номинацията на бившия градоначалник, сега депутат от Патриотичния фронт, Славчо Атанасов, или да бъде издигнат народният представител от ДБГ и РБ д-р Димитър Шишков.

ДСБ и СДС засега били по-скоро за вариант РБ да се явява по места с името си, ако поне 4 от 5-те партии в обединението стоят зад номинираните кандидати за кметове. Останалите формации настоявали за обща регистрация навсякъде. “Преговорите продължават, ще изберем най-добрия вариант, за да покажем, че сме единни”, казаха пред “Труд” от ръководството на коалицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика