Фандъкова: Щом празнуваме просветата и духовността, сме на правилния път

Лично за мен Денят на славянската писмености култура е много любим и обичан празник, предполагам и за всички българи, където и да се намират. Това каза пред Фокус Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община. „Щом празнуваме просветата и духовността, значи продължаваме да сме на правилния път на развитие”, заяви тя.

По думите на Фандъкова, доброто образование на децата ни е ключова ценност за всяко българско семейство. „Така е било през вековете, надявам се така да е и днес. Трябва да си даваме сметка, че именно нашата азбука и книжовност и тяхното съхранение през вековете са това, което ни съхранява и като народ, и като държава”, смята тя. Според нея не можем да не си даваме сметка на този ден, че е много важно да работим за модернизация на българското училище, на българското образование, за да може да са в крак с изискванията на новото време, с изискванията за реализация на младите хора.

„Отново напомням, че приемането на новия Закон за предучилищното и училищното образование е ключово за това да осъвременим, да модернизираме българското образование и да не говорим за него само в празнични дни, а да виждаме резултатите всеки ден”, заяви още кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

. Много важен факт е, че в столицата са съсредоточени най-интересните галерии, музеи, театри и е важна тази връзка между образованието, образователната среда и културата.

По думите й, средата е изключително важна, защото тя предразполага децата и учениците да се чувстват добре и да им е приятно в училище. „Много е важно да имат възможности за спорт, също така и за различни извънкласни дейности, за занимания с изкуства”, заяви Фандъкова и добави, че Столичната община има ангажимент към базата, затова продължава с изграждането на физкултурни салони. „Тази година в 98-мо училище в район „Надежда” изграждаме физкултурен салон.

Предстои разширение на Първа английска гимназия. Също така спортни площадки както в училищата и в детските градини, така също и изграждането на допълнителни центрове, в които децата могат да спортуват”, посочи тя. „Тази година ремонтираме и басейни в няколко столични училища, както и физкултурни салони”, заяви Фандъкова. Според нея целта е децата да могат да получат развитие в училището не само от гледна точка на образованието, но и от гледна точка на заниманията с различни дейности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини