Мошеник отнесе глоба от €208 000 в Мюнхен

Четворен ръст на морбили в Европа И България е в тревожната статистика на СЗО

Десетки убити и ранени граждани на Русия и ОНД при сражение в Сирия

Мароканецът, задържан у нас за тероризъм, ще остане 90 дни в ареста

Лавров заяви, че ситуацията в Африн може да се реши чрез пряк диалог между Дамаск и Анкара

Спасителите на Преслав с екипировка от Швейцария

Адвокатите на Йоан Матев искат да бъде преместен в Софийския затвор Съдът даде ход на делото за убийството на Георги Игнатов

Григор дал 14 проби миналата година

Съдът отказа да освоби предсрочно братоубиец

Обществената трапезария в Търново ще работи без прекъсване цяла година

Румен Радев удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Бургаска учителка се нуждае спешно от кръв

Свлачище застрашава пешеходци и коли край Дебелец

ВСС прие оставката на Красимир Влахов

СГС даде ход на делото срещу Йоан Матев

Започна празничното шествие по повод 24 май в София

Празничното шествие по повод 24 май тръгна от Президентството водено от държавния глава Росен Плевнелиев, предаде Фокус.

В шествието освен държавният глава се присъединиха, министри, народни представители и общински съветници. Десетки граждани заедно с управляващите вървят към сградата на БАН, пред която към шествието ще се присъединят много учени и научни работници. Оттам шествието по повод 24 май ще продължи към сградата на Софийския университет.

Над 300 млн. жители на планетата пишат на кирилица. Това припомни президентът на Република България Росен Плевнелиев, след като посрещна първите гости в деня на отворените врати в президентството по повод 24 май.

„Малко са тези, които успяха да дарят светлина на другите. „Гордеем се с това, че точно тук в България се е разгорило огнището на духовността и писмеността на славянските народи, a искрите се разгоряха по целия свят”, заяви държавният глава.

„Днес има над 300 млн. жители по света, които пишат на кирилица. Имаме над 50 народа от 12 държави, в които тя е официална азбука”, уточни Плевнелиев.

„Гордеем се със социалния принос на българите, които разбраха важността на дело на светите братя Кирил и Методий, опазиха го, развиха го и го дадоха на света по един изключително важен начин. Малко са народите, които празнуват светци, които са създали азбука. Малко са народите, които имат ден на писмеността и културата, който е национален празник. Много малко са народите, които имат азбука, с която се гордеят, която между другото е и третата официално призната в ЕС. Вече може да я видим и на всяка една европейска банкнота”, каза президентът.

За нас това е доказателство за мисията на българския народ към миналото и към бъдещето. Това е повод за национална гордост, че и ние сме дали нещо на света”, заяви Плевнелиев.

Малко по-късно шествието от ученици потегли от президенството по бул. “Цар Освободител”. То ще завърши пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека.

Очаквайте подробности

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете